Banketbakker Beune vertrekt van de dijk

Na 127 jaar valt het doek voor banketbakker Beune ('sinds 1882') op de Haarlemmerdijk. Een instituut in chocolade en taart verdwijnt.

De monumentale kroonluchter hangt er nog, maar hij is al verkocht. Voor één van de klassieke vitrines kijkt een klein meisje verlekkerd naar een taartje. Heel even nog, dan is het voorbij. Het aanstaande vertrek valt zwaar. "Onze oma's en opa's kwamen al hier," zegt de verkoopster. Maar voor uitbater Wim Rombouts (51), die samen met zijn partner/banketbakker Goos Verboom de legendarische zaak runt, was er geen andere oplossing. "Er moet zoveel aan het pand gebeuren. De hele fundering moet aangepakt worden." En dat kost veel geld. "Dat verdienen we niet terug met gevulde koeken."

Vijftien jaar geleden nam Rombouts chocolaterie Van Avezaath ('sinds 1905') in de Cornelis Schuytstraat over. Acht jaar later volgde Beune. De oude namen bleven op de gevels. "Want Rombouts," zo meende de nieuwe uitbater, "associeer je niet met gebakjes." Het is, zegt hij, ook al heel lang geleden dat er een originele Beune achter de toonbank op de Haarlemmerdijk stond. "Volgens mij heeft de laatste het pand al in de veertiger jaren verlaten."

Van Avezaath en Beune zouden een 'gouden' koppel gaan vormen: de een in Zuid, de ander in de binnenstad. Bij het samengaan werd zelfs een Toonderachtige dialoog bedacht tussen Bossche Bol en Tompouce. "Verzin een list," fluisterde de Bol naar Tompouce. "Ik wil ruimte, men moet mij beter kunnen zien (...)"

Tompouce weifelde: "Wat zouden de Rum Rotsjes en de Kasteeltjes er van vinden?" Maar de Bossche Bol zag het helemaal zitten. "Kortom, jonge vriend, bespreek het met het hele assortiment. Zij allen moeten ons volgen."

Het optimisme was groot; de realiteit pakte anders uit. Van Avezaath heeft inmiddels zijn deuren gesloten. Oorzaak: de stijgende huurprijs. Beune sluit binnen enkele weken. Rombouts: "Als de keuken in onze nieuwe zaak helemaal klaar is." Want de taartjes en bollen maken een doorstart in een nieuwe winkel: Van Avezaath Beune aan de Johannes Verhulststraat 98. "Eerst wilden we er helemaal mee stoppen. Maar toen kregen we dit aanbod."

De naam Beune leeft dus voort, maar ver van de oude buurt. Het is er stiller, chiquer. Veel over Beune's geschiedenis kent de huidige uitbater niet. Al hoorde hij wel dat er onder de fijnproevers ooit een 'scheiding der geesten' bestond. "Wie gereformeerd was ging naar banketbakker Van der Vlier, de katholieken kwamen bij Beune."

Langzaam aan verwaterde dat en maakte Beune onder meer naam als bedenker van het chocolade Amsterdammertje, het paaltje. Rombouts: "En hij was de eerste in de hele Benelux die fototaarten maakte."

Nu zijn alle lekkernijen van beide winkels onder één dak: van de Bossche Bollen van Van Avezaath tot de gevulde koeken van Beune. Al wordt er in de Haarlemmerbuurt wel getreurd. Een van de vaste snoepers: "Oh my god, Beune weg van de Dijk? Geen Haarlemmerdijkjes meer halen op zaterdag? Eeuwig zonde."

Van Avezaath Beune, nu alleen nog op de Johannes Verhulststraat 98. (CORRIE VERKERK)

Wim Rombouts achter de nog goed gevulde toonbank van Beune. De zaak verhuist naar Zuid. Foto Ruud van Zwet Beeld
Wim Rombouts achter de nog goed gevulde toonbank van Beune. De zaak verhuist naar Zuid. Foto Ruud van Zwet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden