'Bankencrisis Amerika grotendeels voorbij'

AMSTERDAM - De hypotheekcrisis in de Verenigde Staten is grotendeels achter de rug. De banken doen deze week hun laatste grote afschrijvingen.Dit zegt Gary Dugan, hoofd investeringen van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch in Europa. Hij gaf gisteren in het Amstel Hotel een toelichting op de economische verwachtingen van de bank voor 2008.

''Twee derde van de crisis ligt achter ons,'' aldus Dugan. ''De banken zijn nu bezig met hun laatste grote afschrijvingen.'' Dugan gaf zijn toelichting enkele uren na het bericht dat de Amerikaanse bank Citigroup ruim dertien miljard euro moest afschrijven op zijn investeringen in riskante hypotheken. Deze afschrijving leidde tot een kwartaalverlies van ruim 7,3 miljard euro. Later deze week zullen ook Merrill Lynch en JP Morgan Chase naar verwachting grote verliezen presenteren als gevolg van de hypotheekcrisis.

Dugan verwacht dat de banken na deze serie afschrijvingen voor het grootste deel klaar zijn. ''De banken zullen hun uiterste best doen om met de meest accurate cijfers te komen. Ze weten dat ze geen fouten mogen maken.''

Door de afschrijvingen zal meer duidelijkheid ontstaan over de stand van zaken bij de banken. Hierdoor zullen ze het weer aandurven elkaar geld te lenen, aldus Dugan. De laatste maanden moesten de Europese en Amerikaanse centrale banken bijspringen om het gebrek aan liquiditeit weg te nemen, dat was veroorzaakt doordat banken elkaar geen geld meer leenden.

De banken krijgen wel te kampen met een nieuw probleem: de economische crisis in Amerika. Citigroup leed ook verlies op persoonlijke leningen en kredietkaarten, een signaal dat mensen hun schulden niet kunnen aflossen.

Merrill Lynch verwacht dat de Amerikaanse economie de eerste twee kwartalen van dit jaar zal krimpen, waarmee er sprake is van een recessie. In de tweede helft van 2008 zal de economie aantrekken. De economische groei over het hele jaar zal uitkomen op 1,4 procent.

De economische groei van China en India zal ook afnemen. In 2007 groeide de Chinese economie 11,5 procent, dit jaar zal de stijging uitkomen op 10,9 procent. ''In sommige kwartalen zal de groei nog minder zijn. Dit zal voelen als een vertraging van de wereldeconomie,'' aldus Dugan. ''Deze landen zorgden altijd voor goed nieuws, maar nu zijn er ook wat zorgen.''

Dugan verwacht dat de consumptie in China zal afnemen door de renteontwikkeling. Bovendien zal de groei van de export afnemen, door de economische problemen in Amerika. Ook de vraag vanuit Europa neemt af. In het derde kwartaal nam de uitvoer naar de Europese Unie nog 37 procent toe, in november zeven procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden