Banken zijn het grotendeels eens met kritiek De Wit

De banken nemen de kritiek van de commissie-De Wit ter harte dat zij niet in staat zijn geweest om tijdens de financiële crisis oplossingen voor te stellen voor problemen die iedereen aangingen.

Redactie
Jan de Wit, voorzitter van de parlementaire enquetecommissie, overhandigt het eindrapport aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De commissie deed onderzoek naar het redden van Nederlandse banken tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009. Beeld anp
Jan de Wit, voorzitter van de parlementaire enquetecommissie, overhandigt het eindrapport aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De commissie deed onderzoek naar het redden van Nederlandse banken tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009.Beeld anp

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft dat vandaag gezegd in een reactie op het rapport van de commissie-De Wit. De NVB is het in grote lijnen eens met de conclusies en aanbevelingen van de commissie. Ze ondersteunt de oproep om de kloof tussen financiële sector en politiek te verkleinen.

De NVB deelt de mening van de commissie dat veel maatregelen die het kabinet in 2008 en 2009 heeft genomen, effectief zijn geweest om de kredietcrisis te bestrijden. Het gaat onder meer om de verhoging van het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro en de garantieregeling voor bancaire leningen van 200 miljard. Kapitaalsteun door de Staat moet wel altijd een laatste optie blijven, zegt DNB.

Ze ziet niets in een strikte scheiding tussen consumenten- en zakenbanken. 'Deze maatregelen passen niet bij de aard van het Nederlandse bankwezen. Nederlandse banken handelen niet voor eigen risico.' Ook in hogere kapitaaleisen voor Nederlandse banken ziet de NVB niets. Ze noemt het terecht dat de commissie-De Wit de gevolgen voor de economie wil laten meewegen bij een afweging over hogere kapitaaleisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden