Banken schikken in valutaschandaal

Toezichthouders in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben een schikking bereikt met vijf internationale banken over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De financiële instellingen moeten stevig in de buidel tasten.

Redactie
Het Zwitserse UBS is de zwaarst getroffen bank, met een boete van 800 miljoen dollar. Beeld ap
Het Zwitserse UBS is de zwaarst getroffen bank, met een boete van 800 miljoen dollar.Beeld ap

In totaal leggen de banken 3,3 miljard dollar op tafel. Het Zwitserse UBS betaalt met bijna 800 miljoen dollar (zo'n 640 miljoen euro) het meest. Citigroup schikte voor 668 miljoen dollar en JPMorgan Chase voor 662 miljoen dollar. Royal Bank of Scotland (RBS) en HSBC schikten voor respectievelijk 634 miljoen dollar en 618 miljoen dollar. Barclays kreeg vooralsnog geen boete, maar het onderzoek daar vordert, aldus de Britse toezichthouder FCA.

Barclays concludeerde aan de hand van gesprekken met toezichthouders en overheden dat het beter is als er een 'algemeen gecoördineerde regeling' wordt toegepast. Het is daarom nog niet tot een akkoord gekomen.

Bonussen

Marktanalisten begrijpen de houding van Barclays. Ze benadrukken dat ook andere verdachte banken zoals Credit Suisse, Goldman Sachs en Deutsche Bank nog worden vermist op de lijst met 'usual suspects'.
De banken wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden op hun werknemers die zich bezighielden met valutahandel. Dat heeft fraude in de hand gewerkt. Eerder lag de sector ook al onder vuur door misstanden bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven die in het interbancaire geldverkeer worden gebruikt.

De Zwitserse toezichthouder legde UBS overigens ook op om minimaal 95 procent van zijn wereldwijde valutatransacties te automatiseren. Daarbij moeten bonussen voor valutahandelaren en handelaren in edele metalen voor 2 jaar worden beperkt tot maximaal 200 procent van hun basissalaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden