Banken schieten omhoog op Wall Street

New York Stock Exchange Foto EPA Beeld
New York Stock Exchange Foto EPA

NEW YORK - Wall Street beleefde donderdag een opperbeste handelsdag. Beleggers waren opgetogen over de optimistische vooruitblik van de bank Wells Fargo voor de resultaten over het eerste kwartaal. Ook kwamen er meevallende cijfers over het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot op een stand van 8083,38 punten. Dat betekent een winst van 246,27 punten ofwel 3,1 procent. De S&P 500-index kreeg er 3,8 procent bij en kwam uit op 856,56 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging het nog beter af met een winst van 3,9 procent op 1652,54 punten.

Het aandeel Wells Fargo werd liefst 31,7 procent de hoogte in gejaagd tot 19,61 dollar. Ook andere financiële fondsen schoten omhoog. Wells Fargo verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar circa 3 miljard dollar winst te hebben geboekt. Het resultaat is beter dan analisten hadden verwacht en biedt hoop voor de situatie in de Amerikaanse bankensector. ''Dit is weer een signaal dat de resultaten van banken niet zo rampzalig zijn als de markt had verwacht en dat de financials langzaam maar zeker weer zwarte cijfers beginnen te schrijven'', zei een Amerikaanse handelaar.

Stress-testen

De aankondiging van de bank volgde op een bericht in de krant The New York Times dat alle grote Amerikaanse banken de zogenoemde stress-testen die de overheid hun oplegt, tot nu toe goed doorstaan. Deze testen omvatten een aantal negatieve 'als'-scenario's. De gezondheid van de bankensector is al tijden bepalend voor het sentiment op de aandelenmarkten.

De Dow-fondsen Citigroup, JPMorgan Chase en American Express maakten sprongen variërend van 12,6 tot 19,8 procent. Bank of America zag zijn beurswaarde zelfs met ruim een derde toenemen.

Autobouwers omhoog

Ook de autobouwers General Motors en Ford Motors waren populair onder de beleggers. Zij gingen respectievelijk 5,7 en 7,3 procent omhoog. Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse president Barack Obama van plan is om voor juni 17.600 zuinige auto's te kopen van de drie grote autoproducenten in de Verenigde Staten.

Supermarktconcern Wal-Mart ging het minder goed af met een 3,7 procent lagere koers. Daarmee was het fonds een van de weinige dalers in de Dow-Jonesindex. Dat had te maken met tegenvallende verkoopcijfers van de onderneming over de maand maart.

Werkloosheidscijfers

Op het macro-economische vlak werd de markt getrakteerd op meevallende werkloosheidscijfers en een afgenomen handelstekort. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week tot 654.000. Het handelstekort is in februari gedaald naar circa 26 miljard dollar. Dat is het laagste tekort sinds november 1999.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3160 dollar tegen 1,3150 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden