'Banken overwegen vertrek uit Londen'

Geruchten over banken die Londen willen verlaten zwellen aan, nu de Britten ervoor kiezen uit de Europese Unie te stappen.

ANP
Het financiële hart van Londen, Canary Wharf. Beeld anp
Het financiële hart van Londen, Canary Wharf.Beeld anp

Onder meer BNP Paribas, Morgan Stanley en JPMorgan zouden een vertrek uit zakenwijk de City overwegen.

De van huis uit Amerikaanse bank Morgan Stanley zou circa 2000 medewerkers willen overplaatsten naar Frankfurt en Dublin, hetgeen door de bank zelf overigens werd ontkend.

Citigroup en investeerder BlackRock gaan mogelijk snijden in het Londense personeelsbestand, terwijl JPMorgan eerder al aangaf een verhuizing uit de Britse hoofdstad te overwegen bij een brexit.

Amsterdam, Dublin, Parijs en Frankfurt worden genoemd als mogelijke alternatieven voor Londen.

Zuidas te klein
Volgens het Economisch Bureau van ING hebben Amsterdam en Frankfurt met een gunstig leef- en innovatieklimaat goede papieren om vertrekkende bedrijven aan te trekken. Frankfurt is met de ECB-zetel en het cluster daaromheen waarschijnlijk het eerste alternatief voor banken, meent het bureau.

Amsterdam heeft daarentegen goede kansen voor bedrijven die ook op zoek gaan naar een innovatiever klimaat. Ook is het leven in Amsterdam in vergelijking met andere steden volgens de bank nog altijd goedkoop, wat het aantrekken van goed personeel bevordert.

Hoogleraar Banking en Finance Harald Benink van de universiteit Tilburg denkt dat financiële instellingen vooral zullen uitwijken naar Frankfurt en niet zo zeer naar Amsterdam. Volgens hem is de Zuidas een relatief klein financieel centrum geworden.

Benink denkt dat Nederland misschien in bepaalde niches, zoals pensioenbeheer of institutionele beleggers, interessant kan zijn. Maar als er al een groei van de werkgelegenheid te verwachten valt, dan komt die van Nederlandse banken en pensioenbeleggers die personeel uit Londen terughalen, zo schetst hij de kansen voor Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden