'Banken overwegen chatverbod voor handelaren'

Grote internationale banken willen hun handelaren weren uit elektronische chatrooms waar ze met elkaar communiceren over valuta's en andere investeringen. Dat meldden diverse Amerikaanse media maandag.

Het hoofdkantoor van JPMorgan Chase in New York. Beeld AFP
Het hoofdkantoor van JPMorgan Chase in New York.Beeld AFP

Onder meer JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland en Credit Suisse zouden de maatregel overwegen. De besloten chatrooms zijn in een kwaad daglicht komen te staan door het onderzoek naar manipulatie van de internationale valutahandel. Een groep handelaren, die in de markt bekendstaat als 'het kartel', zou in de afgelopen jaren via onderlinge boodschappen vertrouwelijke informatie over valutatransacties hebben uitgewisseld.

Vorige maand stelden Britse toezichthouders een formeel onderzoek in naar mogelijke manipulatie van valutakoersen door grote banken. Daarbij zou het vizier onder meer gericht zijn op Deutsche Bank, UBS, Citigroup, JPMorgan Chase en Barclays. Veel van die banken zouden belangrijke valutahandelaren vorige week op non-actief hebben gesteld vanwege het onderzoek.

De Financial Conduct Authority (FCA) verzamelt momenteel informatie, onder meer bij deelnemers aan de valutahandel. De toezichthouder gaf half oktober aan dat het onderzoek zich nog in een pril stadium bevond en dat het nog enige tijd zou duren voordat kan worden vastgesteld of er sprake is van misstanden. Zwitserland en de Europese Commissie kondigden onlangs vergelijkbare onderzoeken aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden