Banken opnieuw onderuit

AMSTERDAM - Beleggers op de Europese effectenbeurzen hebben opnieuw op grote schaal aandelen van banken en verzekeraars van de hand gedaan. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse verzekeringsreus AIG met slecht nieuws naar buiten was gekomen.AIG liet weten dat accountants problemen hebben met de waarde van bepaalde derivatencontracten. Dit versterkte de zorgen over de kredietcrisis die de afgelopen maanden al stevig heeft huisgehouden op de beurzen.

De Europese beurzen begonnen gisteren al slecht aan de handel doordat de G7, de groep van rijke industrielanden, in het weekeinde zich pessimistisch had uitgelaten over de groei van de wereldeconomie.

De Zwitserse bank Credit Suisse maakte vandaag bekend dat de nettowinst in het vierde kwartaal van vorig jaar met 49 procent is gedaald tot 830 miljoen euro. De bank moest in het afgelopen kwartaal ruim 812 miljoen euro afschrijven door de kredietcrisis.

Volgens de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard and Poor's hebben beleggers wereldwijd de afgelopen maand 3500 miljard euro door de kredietcrisis op de aandelenbeurzen verloren. Standard and Poor's onderzocht 52 effectenmarkten in de wereld. Daarvan doken er in januari vijftig in de min, waarvan 25 in dubbele cijfers (meer dan tien procent). Beleggers hadden nauwelijks de kans om naar veilige havens uit te wijken: slechts twee beurzen beleefden een positieve maand: Jordanië noteerde een plus van drie procent en Marokko was de echte witte raaf met een winst van ruim tien procent.

In januari verdween ook een flink deel van de fraaie winsten die beleggers in 2007 in opkomende markten opbouwden. China, waar de koersen alleen maar omhoog leken te kunnen gaan, raakte in een maand 21 procent kwijt.

Het Damrak noteerde in januari een verlies van 13,5 procent, evenveel als de Franse beurs. Duitsland scoorde een verlies van bijna vijftien procent, Noorwegen was in Europa het zwa˚kste jongetje van de klas met een verlies van ruim twintig procent. Op het dieptepunt in januari stond de teller zelfs bijna 5500 miljard euro in het rood. Maar de beurzen krabbelden daarna weer een beetje op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden