Banken op zoek naar nieuwe prooi

AMSTERDAM - De bankenoorlog rondom ABN Amro is een voorbode van nog veel meer fusies en overnames. Er zijn in Europa zeker vijftien banken rijp om te worden opgeslokt.Dit concludeert de Amsterdamse bank Theodoor Gilissen in een vandaag gepubliceerde studie: Banken op overnamepad.

Voor aandeelhouders die in deze banken belegd hebben, breken zonnige tijden aan. Bij de overnamegevechten zijn premies haalbaar van dertig procent en meer, bovenop de huidige aandelenkoersen.

Een van de vijftien potentiële overnamekandidaten is SNS Reaal. ''Doordat SNS zich enkel richt op de Nederlandse markt beschouwen wij haar kwetsbaar om overgenomen te worden,'' zeggen de onderzoekers Herman Bots en Gert-Jaap Kraan.

SNS is ondanks haar vijfde positie op de Nederlandse markt een interessant hapje voor zowel buitenlandse banken en verzekeraars die de Nederlandse markt op willen, als voor binnenlandse banken die willen groeien.

Eigenlijk had de golf van overnames al jaren geleden op gang moeten komen, stellen de onderzoekers. ''Er zijn al langer goede redenen voor schaalvergroting van de Europese banken.''

Ze noemen onder meer kostenbesparing: ''Gemiddeld kan bij een overname vijftien procent op de kosten van de overgenomen bank worden bespaard.'' Verder azen bankbestuurders op kansen om risico's te spreiden, bijvoorbeeld door via een overname in verzekeringen te kunnen stappen. Overnames maken het ook mogelijk nieuwe groeimarkten aan te boren, bijvoorbeeld in Oost-Europa, Turkije en Zuid-Amerika.

Hoewel de noodzaak voor een grensoverschrijdende fusiegolf er al langer was, bleef het overnamegeweld de afgelopen jaren beperkt tot binnenlandse samenvoegingen, en een handjevol grensoverschrijdende fusies, zoals ABN met het Italiaanse Antonveneta.

Er waren te veel culturele en politieke barrières, en ook te veel verschillen in wetgeving en belastingregels. In hoog tempo worden deze drempels geslecht door internationale afspraken over boekhouding en belastingen. Verder moedigt de invoering van het nieuwe Europese betalingssysteem Sepa in 2008 internationale fusies aan. Cultureel groeit het Europese bankwezen ook naar elkaar toe.

Het was volgens de onderzoekers de Britse activistische aandeelhouder (TCI), die de lont in het kruitvat stak, toen deze in een brief ABN Amro opriep zichzelf in brokken te koop aan te bieden.

De schaalgrootte van de banken in Europa is de afgelopen vijf jaar al flink toegenomen door binnenlandse fusies, zoals ABN met Amro, en regionale fusies, zoals Fortis en Generale Bank.

Het aantal banken slonk in die periode van 7200 tot 6300. Tegelijk dikte hun vermogen aan van 17.000 miljard euro tot 22.000 miljard.

Grote banken met relatief hoge kosten zijn, volgens de studie, een aantrekkelijke prooi voor kleine, efficiënt werkende banken. Zo nam de efficiënte Royal Bank of Scotland in 1999 het veel grotere, maar logge NatWest over. Inmiddels zijn zij samen alweer de meest gestroomlijnde Britse bank.

Kanshebbers om te worden opgeslokt zijn, naast SNS, BC Portugues (Portugal), Dexia (België), Bank of Ireland, Lloyds TSB, Nordea (Scandinavië), Commerzbank en Postbank (Duitsland), Bank Inter (Spanje), SE Banken (Zweden), de Italiaanse banken BP Verona, Monte dei Paschi en CR Firenze, Erste Bank (Oostenrijk) en Alpha Bank in Griekenland.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden