Banken niet solidair in kredietcrisis

Nederlandse banken hadden meer kunnen doen om elkaar door de financiële crisis te helpen. Dat beeld schetste vandaag Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van de investeringsbank NIBC voor de commissie-De Wit.

Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van de investeringsbank NIBC voor de commissie-De WitBeeld anp

Als de Nederlandse banken meer voor elkaar hadden klaargestaan, was het voor banken die dringend geld nog hadden, minder moeilijk geweest om buitenlandse geldschieters over de streep te trekken. Ze hadden dan tegen betere voorwaarden geld kunnen lenen.

De enquêtecommissie, die onderzoek doet naar de maatregelen van de overheid om de financiële crisis te bezweren, beet zich vandaag vast in de garantieregeling voor leningen van banken die op 23 oktober 2008 in het leven werd geroepen. De eerste instelling die daarvan gebruik maakte, was de autoleasemaatschappij LeasePlan.

Volgens Guus Stoelinga, de financiële topman van Leaseplan, stuurde het ministerie van Financiën er vergeefs op aan dat een grote bank als ING of SNS als eerste een beroep zou doen op de regeling. Maar volgens hem waren banken bang voor 'stigmatisering' als ze als eerste zouden aankloppen om noodhulp van de overheid, omdat spaarders dan hun geld zouden kunnen weghalen. LeasePlan gaf op 9 december 2008 een nieuwe obligatielening uit met garantie van de Staat, en daarvoor had geen enkele Nederlandse bank belangstelling. Dat maakte het moeilijk om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Van Dijkhuizen noemde de gang van zaken na het van kracht worden van de garantieregeling 'geen hoogtepunt voor de financiële sector' van Nederland. Hij kon zich voorstellen dat banken die niet in de fout waren gegaan door geld te steken in Amerikaanse rommelhypotheken, er weinig voor voelden om op te draaien voor de fouten van anderen, maar de kredietcrisis was buitengewoon ernstig.

Van Dijkhuizen zei ook dat de 'autoriteiten buitengewoon goed hebben opgetreden' tijdens de financiële crisis. Een garantieregeling als die van 2008 kan volgens hem weer goed van pas komen bij de huidige schuldencrisis: 'Het is goed dat op de plank te laten liggen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden