'Banken moeten kapitaalbuffers versterken om nieuwe crisis te voorkomen'

De kapitaalbuffers van banken moeten flink versterkt worden om een nieuwe financiële crisis te voorkomen. Ook Nederlandse banken hadden voorafgaand aan de crisis historisch lage buffers opgebouwd.

Vandaag kondigde ABN Amro aan op 20 november naar de beurs te gaan.Beeld anp

Dit zegt Harald Benink, hoogleraar banking & finance aan de Universiteit van Tilburg. Hij reageert op het gisteren verschenen rapport van de Financial Stability Board (FSB), internationaal toezichthouder van de G20-landen.

Op het moment dat de kredietcrisis uitbrak met de val van Lehman Brothers in 2008 hadden de banken 2 tot 3 procent eigen vermogen ten opzichte van hun balanstotaal. Intussen zijn de kapitaalbuffers gestegen tot 3 à 4 procent.

In het rapport van gisteren drong de FSB aan op een versterking van de buffers van banken met 1100 miljard euro in 2020. Dat is nodig om te voorkomen dat banken in de toekomst weer beroep doen op de belastingbetaler.

Schuldinstrumenten
Ook ING behoort tot de banken waar kapitaalsversterking nodig is. Hoogleraar Benink vindt dat bij de versterking sprake moet zijn van echte kapitaalbuffers en geen financieel trapezewerk. Hij denkt aan versterking van het eigen vermogen door 'gewoon aandelen uit te geven en winsten in te houden en obligaties die worden omgezet in obligaties als het financieel tegen zit'.

In het rapport legt FSB ook nadruk op schuldinstrumenten als achtergestelde leningen en gewone obligaties. Benink vindt dat de FSB met deze schuldiunstrumenten de eisen juist versoepelt. 'Zo klinkt de roep van de FSB minder krachtig. Als er geen echte buffers komen, is meer sprake van schijnzekerheid. Dat komt omdat deze schuldinstrumenten alleen verliezen oplopen wanneer de bank te maken heeft met een financiële herstructurering. Dit zal tijdens een crisis met systeembanken moeilijk zijn.' Ook internationaal hebben veel deskundigen hierover scepsis geuit.

Beursgang ABN Amro
Gisteren bracht ABN Amro bij de presentatie van de kwartaalcijfers naar buiten dat de bank voor de tweede keer een boete heeft gekregen van toezichthouder AFM, ditmaal 750.000 euro, wegens het slijten van renteverzekeringen aan het midden- en kleinbedrijf. Toezichthouder AFM noemt dat 'oneerlijk, onoprecht en onprofessioneel', omdat de koper onvoldoende kennis heeft van die instrumenten.

De tweede boete van de AFM was een smetje op de vandaag door ABN Amro bekendgemaakte beursgang op 20 november naar de beurs, waarbij het met plaatsing van 188 miljoen certificaten ruim drie miljard euro wil ophalen. Het is een eerste tranche, een vijfde deel van het totaal van aandelen, dat de bank waardeert op 15 tot 18,8 miljard euro.

Benink heeft zich nog niet in de kwestie verdiept, maar noemt aanhouden van 'incidenten' slecht voor de reputatie van banken. Recent ging het onder meer om de fraudeaffaire van ABN in Dubai, de libor-affaire met Rabobank, manipulatie met rentetarieven en de zaak waarin Rabo beschuldigd werd van witwassen in Californië en manipulatie van wisselkoersen door zes banken. 'Maar,' zegt Benink, 'voor een deel gaat het om zaken uit het verleden.'

Vandaag (10-11) in Het Parool: De arrogante bankier is weer helemaal terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden