Opinie

'Banken, het volk is nu aan het woord'

Nu ABN Amro, ASR en SNS eigendom van de staat zijn 'en dus een beetje van ons allemaal', zou een volksraadpleging over de toekomst van de banken het overwegen waard zijn. Wij hebben door het onbezonnen gedrag van bankiers tenslotte extra hard moeten bezuinigen op onderwijs, zorg en cultuur, stelt Jacco Smit.

Het kantoor van ABN Amro op de Amsterdamse ZUidas.Beeld anp

Het is schokkend dat effectieve maatregelen om de banken aan banden te leggen zijn uitgebleven door dreigementen, chantage en leugens, zoals Ewald Engelen stelt in zijn boek 'De schaduwelite voor en na de crisis'.

Tijdens de financiële crisis moest de Nederlandse overheid voor 51 miljard euro inspringen, en moest bovendien op voormalige ABN Amro-delen in Engeland nog eens 27 miljard euro worden afgeschreven. Desondanks heeft het kabinet laten weten een beursgang van ABN Amro volgend jaar te overwegen.

Niemand zal een terugkeer wensen naar de moral hazard-cultuur zoals die bestond ten tijde van topman Rijkman Groenink: hoge risico's nemen, waarbij winsten in de zakken van opportunistische aandeelhouders en graaiende bankiers komen, en waarbij de belastingbetaler voor de verliezen mag opdraaien.

Zeker, er zijn pogingen gedaan om de bedrijfscultuur te veranderen, maar spreek ze op een onbewaakt moment en het zittende management legt de schuld van het debacle nog verdacht vaak bij oud-minister Wouter Bos en oud-DNB-directeur Nout Wellink, 'en trouwens, Zalm snapt er ook niets van'.

De sterke wens van het bankmanagement tot een (lucratieve) beursgang, inclusief blijkbaar dreigementen en chantage, helpt ook niet aan de beeldvorming van een gezondere bedrijfscultuur.

Het lijkt er dus op dat de overheidscontrole in de afgelopen zes jaar onvoldoende is geweest om een cultuuromslag bij de bankiers te bewerkstelligen. Maar is de gedachte niet nog dubieuzer dat juist de markt dat wel in de goede richting zal ­sturen?

Nu ABN Amro, ASR en SNS eigendom van de staat zijn 'en dus een beetje van ons allemaal', zou een volksraadpleging over de toekomst van de banken het overwegen waard zijn. Wij hebben door het onbezonnen gedrag van bankiers tenslotte extra hard moeten bezuinigen op onderwijs, zorg en cultuur.

Laat de voor- en tegenstanders dus hun standpunten maar uitdragen. De referendumwet van 2005 lijkt me een prima basis voor zo'n raadpleging over de toekomst van de staatsbanken. Laat het volk zich erover uitspreken.


Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden