Banken en grondstoffensector onderuit

AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdagochtend fors onderuit. Een cocktail van een onverwacht Duits verbod op speculatief beleggen en onzekerheid over het gevolg van bezuinigingsmaatregelen op het economische herstel zorgde voor dieprode koersenborden. Vooral financiële instellingen en de grondstoffensector moesten het ontgelden.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend 8,3 punten ofwel 2,5 procent lager op 322,82 punten. De MidKap-index daalde 2,6 procent tot 519,71 punten. De verliezen in Frankfurt, Londen en Parijs liepen op tot 2,8 procent.

De Duitse toezichthouder op de financiële markten Bafin verbood dinsdag het zogeheten naked short selling in een aantal beleggingsproducten. Handelaren verkopen daarbij aandelen voordat ze die geleend hebben en hopen ze op een later tijdstip voor een lagere prijs te kunnen kopen.

Erg negatief opgepakt
''Het besluit wordt erg negatief opgepakt in de markten'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers. ''Verder blijven beleggers vrezen dat het economische herstel in de knop gebroken wordt door de recent aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in een aantal landen.''

Die combinatie zorgde opnieuw voor een flinke waardedaling van de euro. De waarde van de Europese munt daalde tot 1,2180, het laagste niveau in vier jaar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was de euro nog 1,2370 dollar waard.

Massaal van de hand
Banken en grondstofgerelateerde bedrijven, die als eersten zouden moeten profiteren van een aantrekkende economie, werden massaal van de hand gedaan. De AEX-index zuchtte met name onder het koersverlies van 5 procent bij ING en ArcelorMittal. Aegon daalde 2,4 procent.

In Londen daalden de mijnbouwers Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Kazakhmys, Rio Tinto en Xstrata 4 tot 6 procent.

Flinke daling olieprijs
De twijfel over de kracht van het economische herstel resulteerde ook in een flinke daling van de olieprijs. Een vat ruwe olie (159 liter) werd bijna 2 procent goedkoper en kostte iets meer dan 68 dollar. Het aandeel Shell daalde ruim 1 procent.

Van Assenbergh verwacht niet dat het sentiment op de beurzen snel zal verbeteren. ''Nu het positieve effect van kostenbesparingen uit de cijfers begint te lopen, moeten bedrijven omzetgroei tonen. Je ziet dat dat nog niet lukt.'' (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden