Bank Vaticaan blokkeert ruim 2000 rekeningen

De bank van het Vaticaan heeft meer dan 2000 rekeningen geblokkeerd en een einde gemaakt aan de relatie met ongeveer 3000 klanten. Dat heeft het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de bank officieel heet, vandaag in zijn financieel verslag over 2013 meegedeeld.

Redactie
Het Sint Pietersplein in Vaticaanstad in Rome. Beeld ANP
Het Sint Pietersplein in Vaticaanstad in Rome.Beeld ANP

De rekeningen van ongeveer 400 van de 3000 klanten met wie de relatie is opgezegd, waren al jaren slapend.

De bank is in het verleden vaak in verband gebracht met het witwassen van zwart geld en andere dubieuze financiële transacties. De vorige paus, Benedictus XVI, stelde begin vorig jaar de Duitse ondernemer Ernst von Freyberg aan als voorzitter om de bank te herstructureren.

Opheffen
Paus Franciscus overwoog om de IOR op te heffen, maar zag daarvan af omdat hij volgens de paus onder streng toezicht van de financiële toezichthouder van het Vaticaan waardevolle financiële diensten aan de kerk zou kunnen leveren.

De bank heeft ongeveer 15.500 klanten. Hij werkt voor de kerk, religieuze ordes en congregaties, katholieke liefdadigheidsorganisaties en medewerkers van het Vaticaan.

Beperking
De Australische kardinaal George Pell, voorzitter van het Vaticaanse Secretariaat voor Economische Zaken, maakt morgen de plannen voor de toekomst van de IOR bekend. Verwacht wordt dat de bank zijn activiteiten flink gaat beperken.

Het vermogensbeheer zou worden afgestoten en de IOR zou zich alleen nog met het betalingsverkeer bezighouden. Pell liet vandaag al weten dat Von Freyberg bij de IOR vertrekt. 'Met het einde van de eerste fase in het hervormingsproces zijn wij in de positie om de tweede fase in te gaan onder een nieuwe leiding', liet de kardinaal weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden