Bank van Lening volgt klanten

AMSTERDAM - De Stadsbank van Lening, de oudste bank van Amsterdam, gaat zijn arme klanten achterna. Er komt een nieuw filiaal in Osdorp, waar de belangrijkste doelgroep van de bank woont.Tegelijk trekt een aantal vestigingen van de bank weg uit het welvarende stadshart.

De bank, waar oude sieraden als onderpand voor leningen getaxeerd en gebracht kunnen worden, vestigt zich daar waar behoefte is. Een onderzoek van het Project Management Bureau van de gemeente wees uit dat een filiaal van de Stadsbank in West hard nodig was.

Behalve in West ziet de Stadsbank ook groeiende klandizie in Noord en in de Indische Buurt. Maar is in Osdorp was de behoefte het grootst.

De bank wordt in Osdorp ondergebracht in een voormalige winkelruimte aan het Osdorpplein, op nummer 516.Dat kost 1,5 miljoen euro. Er komt een startkrediet van 2,2 miljoen euro ter dekking van de aanschaf, verbouwingskosten en de inventaris. Het projectbureau van de gemeente verwacht dat de bank in Osdorp een omzet van twintig miljoen euro per jaar kan halen.

Vorig jaar besloot de gemeente de 'lommerd' Lindengracht 204 op te doeken. De Jordaan, ooit de arbeidersbuurt bij uitstek, kent volgens de gemeente vrijwel geen arme sloebers meer. In plaats daarvan zijn de opgeknapte pandjes in handen van rijkeren gekomen. De rol van de Stadsbank is er uitgespeeld, was. Eind dit jaar gaan de deuren dicht. Hetzelfde geldt voor het filiaal aan de Korte Leidse-dwarsstraat 54. Bij uitstek de grachtengordel behoort niet langer tot de doelgroep.

De bank blijft nog wel in het centrum aanwezig: Nes 57. Het filiaal ziet er nog authentiek uit, met klassieke loketten. De Pijp is eveneens interessant voor de Stadsbank. Verder is de bank aanwezig in Zuidoost. De andere filialen zijn gevestigd aan het Bijlmerplein, de Albert Cuypstraat en de Gerard Doustraat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden