Bank blokkeert modernisering ziekenhuizen

''Banken zijn zeer terughoudend en elke zekerheid maakt het aantrekkelijker voor ze geld uit te lenen,'' aldus Jan Kleijne van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Foto ANP

DEN HAAG - Bouwplannen van ziekenhuizen lopen forse vertraging op omdat banken ze geen geld willen lenen. Hierdoor dreigt de modernisering van ziekenhuizen te worden geremd, zegt voorzitter Frank de Grave van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Om de boel vlot te trekken moeten er volgens hem net zulke garanties komen als het kabinet aan banken en verzekeraars geeft.

Bij uitstel van nieuwbouw zullen patiënten langer tussen vestigingen van een ziekenhuis op en neer moeten reizen, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Oudere gebouwen hebben vaak te kleine kamers om alle medische apparatuur bij het bed te plaatsen, tilliften te gebruiken of volgens de nieuwste eisen infecties tegen te gaan.

Banken zijn terughoudend
Ziekenhuisbestuurders steunen het pleidooi van De Grave voor overheidsgaranties voor ziekenhuizen. ''Banken zijn zeer terughoudend en elke zekerheid maakt het aantrekkelijker voor ze geld uit te lenen,'' aldus Jan Kleijne van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer beloofd de problemen die de zorgsector door de kredietcrisis ondervindt, te inventariseren. Staatsgaranties kunnen een optie zijn, zegt CDA-Kamerlid Jan de Vries. Hij vindt dat De Grave zijn zorgen eerst bij het ministerie kenbaar moet maken. ''Maar het is niet goed als noodzakelijke investeringen van ziekenhuizen te lang worden uitgesteld.''

Coalitiegenoot Eelke van der Veen (PvdA) wacht op het onderzoek van Klink. ''Daarna moet de minister het gesprek aangaan met de Nederlandse Vereniging van Banken.''

Van der Veen vindt dat ook bekeken moet worden of het Waarborgfonds voor de Zorg, waarin een veertigtal zorginstellingen zit, een rol kan spelen bij de kredietverlening. Het fonds is eigenlijk niet bedoeld om bouwplannen van ziekenhuizen te ondersteunen en heeft ook niet de middelen om garant te staan voor miljardeninvesteringen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden