Bangkok dangerous **

null Beeld

Regie: Danny en Oxide Pang
Met: Nicolas Cage, Charlie Yeung, Shahkrit Yamnarm, Panward Hemmanee

De in Hong Kong geboren tweelingbroers Danny en Oxide Pang behoren tot de stroom Aziatische genrefilmers die de weg naar Hollywood hebben gevonden. Ze onttrekken zich met Bangkok dangerous niet aan de ongeschreven regel die stelt dat Amerikaanse herverfilmingen van Aziatische genrefilms zich zelden met het origineel kunnen meten.

Dat is in dit geval extra wrang, omdat Bangkok dangerous een remake van hun eigen, gelijknamige doorbraakfilm uit 1999 is. Eerder debuteerden de gebroeders Pang op Amerikaanse bodem met de matige horrorfilm The messengers, terwijl hun sterke Chinese spookfilm The eye er door twee andere herkauwers werd vernaggeld.

De originele Pang-versie van Bangkok dangerous onderscheidde zich van alle andere actiefilms over solitaire huurmoordenaars doordat de getergde held doofstom was. Dat maakte de Thaise huurmoordenaar uniek. Negen jaar later heeft de Amerikaanse herschrijver Jason Richman de handicap echter afgeschaft, waarmee de vraag rijst waarom de film eigenlijk overgedaan moest worden.

Mogelijk pleegde Richman de ingreep in samenspraak met coproducent en ster Nicolas Cage, die twee jaar terug de kar trok bij een herverfilming van de Britse cultklassieker The wicker man, waaruit ook alle bijzondere eigenschappen waren geschrapt. De theorie die Richman en co hanteren is dat Cage als Amerikaan in Bangkok feitelijk ook tot een isolement veroordeeld is, omdat hij de taal niet spreekt, en dus net zo min kan communiceren met anderen als een doofstomme Thai. Op papier snijdt de vergelijking misschien hout, in de praktijk zien we nu een boomlange, merkwaardig gekapte Amerikaan als een huurmoordenaar boven het maaiveld uitsteken, terwijl niemand hem opmerkt.

Het oogt ridicuul. Als merkwaardige verwijzing naar het door Oxide Pang geschreven origineel valt de huurmoordenaar voor een doofstomme apothekersassistente, wat met een tot grote gebaren geneigd acteur als Cage nogal wat larmoyante scènes oplevert.

Aan exotisme heeft Bangkok dangerous geen gebrek, waarbij de makers als vanouds uitpakken met een duistere fotografie en strakke montage, die de Thaise stad een gepast ongrijpbaar en gevaarlijk aanzien geven. Maar wie met een spannende, amusante en enerverende genrefilm iets van Thailand en de cultuur wil opsnuiven, is veel beter af met het Thaise knokspektakel Ong-Bak muay thai warrior, dat weliswaar geen Amerikaanse ster of voertaal bevat, maar in alle opzichten de overtreffende trap van dit herkauwde geval biedt. (BART VAN DER PUT)

Website
Trailer

null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden