'Banenplan voldoet niet'

DEN HAAG - De banenplannen van het kabinet zijn bij lange na niet voldoende om het aantal kansarme werklozen met tweehonderdduizend terug te dringen.Door de instroom van nieuwe werklozen moeten minstens vierhonderdduizend nieuwe banen per jaar worden geschapen.

Dit blijkt uit berekeningen van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Kabinet, sociale partners en gemeenten praten vandaag tijdens een werktop over de kabinetsdoelstelling om het aantal kansarme werklozen te verkleinen met tweehonderdduizend per 2011.

De werkgevers hebben deze week aangegeven precies dat aantal de komende jaren aan een baan te willen helpen, onder de voorwaarde dat onder meer het ontslagrecht wordt versoepeld.

Volgens het CWI, het voormalige Arbeidsbureau, zet dat aanbod nauwelijks zoden aan de dijk. Woordvoerder Bart Crouwers: ''De komende vier jaar raken naar verwachting ongeveer 1,6 miljoen mensen hun baan kwijt die vervolgens een beroep doen op het CWI voor een uitkering. Willen er per saldo aan het einde van deze kabinetsperiode tweehonderdduizend kansarme werklozen minder zijn dan nu, dan moeten er vierhonderdduizend banen per jaar bijkomen. Omdat er steeds nieuwe mensen instromen, moet de uitstroom echt harder gaan dan nu gepland.''

Volgens het CWI zal ongeveer de helft van de mensen dat de komende jaren werkloos wordt moeite hebben met het vinden van een baan. Met name die groep heeft ondersteuning nodig bij het vinden van wat anders.

Ook de VVD in de Tweede Kamer vindt de huidige plannen onvoldoende. Woordvoerder Atzo Nicolaï: ''Het moet een veelvoud van tweehonderdduizend zijn. Het kabinet moet de ambitie hebben de komende jaren een miljoen arbeidsplaatsen te creëren.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden