Banengroei in VS versnelt

WASHINGTON - De Amerikaanse arbeidsmarkt zit in een opgaande lijn. De werkgelegenheid groeide in december voor de derde maand op rij en de werkloosheid daalde tot het laagste niveau in anderhalf jaar.

Dat bleek vrijdag uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Per saldo werden vorige maand ruim 100.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie (exclusief de agrarische sector), tegen 71.000 nieuwe banen in november. Uit nieuwe schattingen bleek verder dat er in de twee maanden voor december aanzienlijk meer banen bij kwamen dan eerder werd gedacht.

De stijging voldeed echter niet aan de optimistische prognoses van economen. Zij rekenden vooraf op 175.000 nieuwe banen in december. De verwachtingen liepen eerder deze week hoog op, nadat salarisstrookverwerker ADP de sterkste banengroei in het bedrijfsleven sinds 2000 had gemeld.

Solide cijfers

,Het is een gemengd beeld, dat duidelijk teleurstelt ten opzichte van de verwachtingen die eerder deze week werden gekweekt'', stelde de hoofdeconoom van het Amerikaanse IHS Global Insight dan ook.

Zijn collega van Goldberg Financial Services in New York sprak echter van solide cijfers. ''Ik zie dit als een bewijs dat de economie verbetert en groeit. Het grote pluspunt is dat de werkloosheid daalt.''

Ontmoediging

De werkloosheid ging in december onverwacht sterk achteruit, tot 9,4 procent van de beroepsbevolking. In november werd nog een werkloosheid van 9,8 procent gemeten.

Die onverwachte daling werd echter ook gemengd ontvangen. De afname van de werkloosheid kan namelijk moeilijk geheel worden verklaard door de banengroei en is waarschijnlijk ook het gevolg van ontmoediging onder werkzoekenden. Werklozen die hun zoektocht naar een baan staken, worden niet in de werkloosheidscijfers meegeteld. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden