Banen weg bij bloemenveiling

In de eerste vier maanden van dit jaar is de omzet op de grootste bloemenveiling ter wereld acht procent gekrompen. Foto ANP Beeld
In de eerste vier maanden van dit jaar is de omzet op de grootste bloemenveiling ter wereld acht procent gekrompen. Foto ANP

AALSMEER - Flora Holland, onder meer eigenaar van Bloemenveiling Aalsmeer, gaat bezuinigen. Daarbij zullen ook banen verdwijnen.

In de eerste vier maanden van dit jaar is de omzet op de grootste bloemenveiling ter wereld acht procent gekrompen.

Door de bezuiniging wil Flora Holland er voor zorgen zelfs bij een omzetdaling van tien procent, nog zwarte cijfers te kunnen schrijven. Het bedrijf is van plan jaarlijks vijftien miljoen euro minder uit te geven, onder meer door arbeidsplaatsen te schrappen. Gedwongen ontslagen worden vermeden, maar niet uitgesloten.

Daarnaast wordt meer ingezet op veilen via internet, in plaats van in de gebouwen van de zes aangesloten bloemenveilingen.

In 2008 groeide de omzet uit geveilde bloemen en planten bij Flora Holland nog licht, tot ruim vier miljard euro, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van het veilingbedrijf, dat onder meer gevestigd is in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. Het gaat daarbij om de waarde van de bloemen en planten die zijn geveild, niet om de resultaten van het veilingbedrijf zelf.

Vorig jaar werden via Flora Holland elf miljard bloemen en ruim een miljard planten geveild. De prijs voor snijbloemen staat onder druk waardoor de bloemenomzet vorig jaar bijna drie procent slonk, terwijl het aantal geveilde bloemen een procent steeg. Er werden ruim zes procent meer planten geveild.

De hoeveelheid bloemen en platen die nog daadwerkelijk voor de klok komt bij Flora Holland slinkt steeds verder, vorig jaar twee procent. Daar staat tegenover dat de verkoop via de onlineveiling bijna vijf procent groeide.

Bij Flora Holland, een coöperatie die in handen is van 5400 Nederlandse kwekers in binnen- en buitenland, werken 4500 mensen. Ruwweg 1800 daarvan werken in Aalsmeer. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden