'Banen 4500 docenten basisonderwijs in gevaar'

Door het teruglopende leerlingenaantal in het basisonderwijs krijgen scholen ruim 300 miljoen euro minder van het rijk en staan de banen van 4500 mensen op de tocht. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond is zeer bezorgd over het 'warrige' beleid van minister Van Bijsterveldt (Onderwijs).

Emma van der Wateren
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

De Onderwijsbond is van mening dat het kabinet de arbeidsmarkt verstoort door bovenop de krimp nog eens de banen van zo'n 9000 mensen te schrappen. 'Veel scholen in het speciaal onderwijs geven daarom aan dat zij voor het personeel dat weg moet, geen uitwijkmogelijkheden naar ander werk in de regio zien', aldus de AOb. 'Zeker niet in het onderwijs, en hoogstwaarschijnlijk ook niet daarbuiten.' De bond noemt deze extra bezuinigingen onacceptabel.

Het Onderwijsblad van de AOb heeft de gevolgen van de leerling daling per gemeente in kaart gebracht door de bevolkingsprognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de kosten per leerling, leerlingenaantal per school en opheffingsnormen per gemeente te combineren. Tussen 2012 en 2015 daalt het leerlingenaantal in het basisonderwijs met ten minste 67.000 kinderen. In de Noord-Hollandse gemeente Opmeer wordt bijvoorbeeld een krimp verwacht van 25 procent. Dat zou betekenen dat 22 mensen hun baan verliezen. In driekwart van de gemeenten gaan banen verloren.

Er bestaan grote zorgen bij de AOb over de gevolgen van de krimp en het beleid van het kabinet. De Onderwijsbond is bang dat de kwaliteit in het onderwijs er sterk onder lijdt en dat docenten geen baan meer kunnen vinden.

De Primair Onderwijsraad waarschuwde vorige week al dat het basisonderwijs duizenden jonge leerkrachten zal moeten ontslaan. Als oorzaak noemde de raad een opeenstapeling van bezuinigingen in het primair onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden