Ban op vuurwerk vanaf 1 december, ook opslag dan verboden

Vuurpijlen en knallers zijn vanaf 1 december officieel verboden. Vanaf dan mogen verkopers en importeurs deze producten niet meer in hun opslag voor consumentenvuurwerk hebben. 

Beeld ANP

De branche regeert onaangenaam verrast. “We kunnen het spul momenteel in Nederland niet eens vernietigen.”

Dinsdag heeft minister Van Veldhoven (Milieu) de uitwerking van het aangekondigde vuurwerkverbod naar buiten gebracht. In de regeling staat dat zwaarder vuurwerk (categorie F3), enkelschotsbuizen, knalvuurwerk (inclusief knalstrengen) en vuurpijlen niet langer worden aangewezen als consumentenvuurwerk vanaf eind dit jaar.  

Om de branche de tijd te geven vuurwerk door te verkopen naar het buitenland of af te voeren voor vernietiging, is volgens de bewindsvrouw gekozen de 
regeling zo laat mogelijk, namelijk 1 december 2020, in werking te laten treden.

Van Veldhoven: “Naar verwachting heeft dit verbod op bepaalde vuurwerktypen slechts in beperkte
 mate negatieve gevolgen voor de omzet.” Voor lichter knalvuurwerk en pijlen geldt dat de omzet van deze artikelen ongeveer 20 procent van de jaarlijkse totale omzet bedraagt. Zwaarder vuurwerk wordt sowieso weinig verkocht, aldus de bewindsvrouw.

Schade

Met name in het eerste jaar ondervindt het bedrijfsleven mogelijk enige financiële gevolgen. Van Veldhoven: “De sector heeft daarbij aangegeven omzetverlies en restantvoorraden als bedrijfskosten te zien.” Vooral tegen die opmerking komt de woordvoerder van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland in verzet.

“Het lijkt nu net of wij dat bedrijfsrisico accepteren, maar laat duidelijk zijn dat we hier niet blij mee zijn. We hebben berekend dat we een geschatte schadepost hebben van 15 miljoen euro. Dankzij de VVD is er nog 3 miljoen bijeen geschraapt, maar dat is bij lange na niet genoeg.”

Ook de ingangsdatum vindt de zegsman krap. “We moeten maar zien dat alles makkelijk aan het buitenland verkocht kan worden. En vernietigen? We kunnen het spul momenteel niet eens in Nederland vernietigen.” De belangenvereniging gaat binnenkort weer met topambtenaren in gesprek over de uitvoering van de voorgestelde regeling.     

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden