Ban Ki-Moon: tijd van praten over klimaat is voorbij

De tijd van praten over de klimaatverandering is voorbij. Nu moet er worden opgetreden. Dat zei VN-topman Ban Ki-moon vandaag in het VN-gebouw in New York aan het begin van een top over de gevolgen van de klimaatverandering.

Ban Ki-Moon spreekt tijdens de klimaattop.Beeld getty

De bijeenkomst is een initiatief van Ban. Hij hoopt dat de ongeveer 125 regeringsleiders en andere politici die aan de bijeenkomst deelnemen, zo veel vorderingen maken dat er eind volgend jaar in Parijs een alomvattende overeenkomst kan worden gesloten om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te verminderen. Het is de eerste keer sinds de mislukte top in 2009 in Kopenhagen dat zo veel politieke leiders zich over de klimaatverandering buigen.

Moedig en oprecht
Behalve Ban sprak ook acteur en milieuactivist Leonardo DiCaprio bij de opening. Hij riep de politici op in actie te komen en 'moedig en oprecht' de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Daarnaast nam de voorzitter van IPCC (de VN-organisatie voor de evaluatie van de risico's van de klimaatverandering), de Indiase econoom Rajendra Pachauri, het woord.

De Amerikaanse president Barack Obama zei op de top dat China en zijn land het voortouw moeten nemen in de acties voor vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. 'Dat is iets wat grote landen moeten doen', zei hij. Obama ontmoette dinsdag de Chinese vicepremier Zhang Gaoli. De VS en China behoren tot de landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde.

Rutte
Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zullen tijdens de top bekendmaken dat 75 landen het Nederlandse plan steunen om meer voedsel te produceren zonder schade voor het klimaat. Zij willen zo bereiken dat in 2050 alle 9 miljard mensen op aarde genoeg voedsel hebben. Ook de Wereldbank, de Amerikaanse president Barack Obama en Ban scharen zich achter het plan om meer kleine boeren, vissers en tuinders in vooral Afrika en Azië te gaan steunen.

Er moet een veel sterkere samenwerking komen tussen overheden, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties om het klimaatprobleem wereldwijd aan te pakken, aldus Rutte.

Ook koningin Máxima is aanwezig bij een ontmoeting met secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Zij is in New York in haar rol als adviseur van Ban Ki-Moon. Rutte stelde voorafgaand aan de top dat hij Nederland goed in de etalage gaat zetten, 'met onze kennis van water en landbouw'.

Dijksma ondertekende eerder een verdrag waarin verschillende landen beloven klimaatbewust te zijn in de landbouwsector. Donderdag houdt zij in New York samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een bijeenkomst. Dijksma: 'De Verenigde Naties zijn een grote landbouwnatie. Obama is enthousiast over klimaatslimme landbouw.'

Staatssecretaris Mansveld bezocht deze week in Manhattan de wijk Lower East Side, waar orkaan Sandy in 2012 voor een overstroming zorgde. 'De buurt gaat samen met lokale bedrijven en de overheid het waterprobleem aanpakken', zei Mansveld. Het Nederlandse bedrijf Arcadis gaat New York daarbij ondersteunen.

Ban ki-Moon en Leonardo diCaprio tijdens de klimaattop.Beeld epa
Barack ObamaBeeld epa
Premier Mark RutteBeeld epa
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische ZakenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden