Update

Ban benoemt Koenders tot VN-gezant Mali

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Nederlandse oud-politicus Bert Koenders benoemd tot speciaal gezant in Mali. Dit heeft de woordvoerder van de Zuid-Koreaan vandaag laten weten via Twitter.

Bert KoendersBeeld reuters

Koenders gaat leiding geven aan de 12.600 man sterke VN-vredesmacht Minusma. De VN-Veiligheidsraad stemde onlangs in met de oprichting van de vredesmacht die vooral uit Afrikaanse militairen zal bestaan. De blauwhelmen gaan op 1 juli aan de slag. Later die maand staan er verkiezingen gepland. Een belangrijke opdracht voor Koenders is om die vrij en eerlijk te laten verlopen.

De 54-jarige Koenders zat 10 jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking van februari 2007 tot februari 2010 in het kabinet-Balkenende IV.

Vertrouwen in missie Mali
Vredesoperaties van de Verenigde Naties (VN) kunnen wel degelijk verschil maken in gebieden in Afrika die verscheurd zijn door chaos en geweld, mits ze genoeg geld en mensen krijgen. Dat is de overtuiging van oud-minister Bert Koenders die vandaag officieel werd benoemd tot hoofd van een nieuwe vredesmissie, Minusma in Mali. 'Het wordt een grote en complexe uitdaging', zegt Koenders tegen het ANP, die sinds de zomer van 2011 de VN-vredesmissie in Ivoorkust leidt.

In Mali strijden moslimextremisten tegen de regering. Frankrijk schakelde begin dit jaar acuut een eigen troepenmacht in om de opmars van de rebellen in de voormalige kolonie te keren. Minusma wordt een nieuw type missie, want tegelijkertijd blijven de Franse troepen er ook. De ongeveer 1000 Franse militairen richten zich op de bestrijding van terrorisme, terwijl de VN-blauwhelmen de Malinese bevolking moeten beschermen. Aan de VN-macht in Mali gaan vanaf 1 juli ruim 11.000 militairen meedoen en nog eens 1440 politiemensen. Volgens Koenders moet dat aantal genoeg zijn en zullen Frankrijk en de VN afspraken maken over hun activiteiten op de grond.

Vredesonderhandelingen
De Mali-missie heeft ook een politiek karakter. 'Er moeten vredesonderhandelingen komen en een nieuwe president worden gekozen na de coup van vorig jaar. Ook moeten de economie, het justitiestelsel en de mensenrechtensituatie verbeterd worden. Mali is het op drie na armste land ter wereld', aldus Koenders. 'De VN-interventies kunnen in Afrika positieve ontwikkelingen versterken. Ik heb dat gezien toen ik in Mozambique werkte en nu ook in Ivoorkust. Het is cruciaal voor de bevolking.'

De PvdA-prominent kijkt uit naar zijn nieuwe taak en noemt het een voorrecht dat hij als Nederlander is gevraagd door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De benoeming was pas rond toen de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad geen bezwaar aantekenden tegen de voordracht.

Ontwikkelingssamenwerking
Koenders is uitgekozen omdat hij veel ervaring in en kennis van Afrika heeft. Onder meer als oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking reisde hij tussen 2007 en 2010 meermalen naar Afrika om daar gesprekken te voeren of op gang te brengen tussen strijdende partijen, zoals in Sudan.

Koenders laat Ivoorkust achter zich. Volgens hem is de situatie daar inmiddels 'aanmerkelijk verbeterd' na een crisis waarbij meer dan 3000 mensen omkwamen. 'Er is economische groei en meer veiligheid. Waakzaamheid blijft geboden, maar het gaat erom nu de oorzaken van de problemen - verdeling van land, identiteit en een eerlijker justitiestelsel - aan te pakken. Daar heb ik veel tijd in gestoken en dat werk zal mijn opvolger voortzetten.'

Timmermans
Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, is blij met de benoeming. Naar verluidt zou Timmermans zich voor deze benoeming hebben ingespannen. Timmermans stelt: 'Ik hoop dat Bert Koenders in deze functie een belangrijke bijdrage kan leveren aan vrede en veiligheid voor de mensen in Mali en de West-Afrikaanse regio. Hij heeft een sleutelrol in het proces om alle partijen op een lijn te krijgen. Dat is geen eenvoudige taak maar cruciaal.'

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vindt dat ook. 'Stabiliteit is een essentiële voorwaarde om de ontwikkeling van Mali en de regio op de rails te krijgen. Er moet zo snel mogelijk een regering komen die daarvoor het vertrouwen geniet van de bevolking.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden