Plus

Bambea-app: rondje hardlopen met een vriendelijke mentor

Bambea: een afkorting van bewegen in Amsterdam met beacons. Een no-nonsense app voor beginnende wandelaars en lopers die een goedmoedig steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Hans van Lissum
De zendertjes hangen alleen nog in het Oosterpark. Beeld Roy Del Vecchio
De zendertjes hangen alleen nog in het Oosterpark.Beeld Roy Del Vecchio

Wie al enigszins paranoïde is aangelegd, zal slecht gereageerd hebben op het nieuws dat er tegenwoordig zendertjes in het Oosterpark hangen. Het persbericht sust met de mededeling dat het hier slechts om zogeheten beacons gaat, die sporters moeten stimuleren, maar de wantrouwige Amsterdammer weet natuurlijk wel beter: vast weer een diabolisch plan van Google om ons doen en laten tot in de kleinste stap te volgen en miljarden te verdienen aan gerichte advertenties over de rug van onschuldige burgers! Opstand!

Die Amsterdammers zullen inmiddels schichtig over hun schouder kijkend met een grote boog om het Oosterpark heen lopen terwijl ze emigratie naar een Groenlandse bunker overwegen, maar de rest van Amsterdam doet er verstandig aan dankbaar gebruik te maken van de dertig zendertjes die tot nu toe in de lantaarnpalen zijn geplaatst. De beacons zijn een initiatief van de Hogeschool van Amsterdam en de gemeente en communiceren via bluetooth met een bijbehorende app, Bambea geheten. Bambea? Jazeker: een afkorting van bewegen in Amsterdam met beacons. Zo eenvoudig kan het leven soms zijn.

Competitie
Zo no-nonsense als die naam is, zo werkt de app eigenlijk ook. Sympathiek is dat de app zich níet richt op competitief ingestelde hardlopers die hun Facebooktimelime quasi-achteloos volplempen met hun dagelijkse rondje van 20 kilometer, maar juist op beginnende wandelaars en lopers die een goedmoedig steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kinderlijk eenvoudige lay-out van de app draagt bij aan die toegankelijkheid: je stelt in wat je wilt doen (wandelen of hardlopen), wat je doelen zijn (uitgedrukt in tijd of afstand) en met de heldere agendafunctie voorkom je dat je goede sportvoornemens keer op keer verdrinken in een zee van Netflix en familieverpakkingen bolognesechips.

De Bambea-app maakt gebruik van een zachtaardig soort motivatie. Dat is prettig in tijden waar het bij vaak lijkt te draaien om competitie en steeds harder, beter, sneller, sterker: zeker voor ouderen en beginnende sporters werkt zoiets eerder intimiderend dan motiverend.

De app houdt het simpel: als je je doel bereikt hebt, verschijnt er een pop-up met een van tevoren ingestelde beloning. 'Een lekker glas sinaasappelsap', staat er bijvoorbeeld. Dat duizelt je even: sporten voor een lekker glas sinaasappelsap. Dat kan natuurlijk óók gewoon.

Jumping jacks
De beacons sturen, afhankelijk van welke sport je beoefent, bij elk punt verschillende opdrachten en filmpjes naar je telefoon. Bij de ene lantaarnpaal mag je starten met tien jumping jacks, bij het volgende bankje kun je even gaan zitten, bij het volgende punt krijg je instructies voor squats. Alles is gericht op persoonlijke ontwikkeling en je eigen tempo en doelen, waardoor het makkelijker vol te houden is. De app leidt je erdoorheen als een vriendelijke mentor, niet als een bikkelharde bootcampinstructeur die geen genade kent.

Momenteel is de app nog in de testfase en alleen te gebruiken in het Oosterpark, maar op hva.nl/bambea kan iedereen zich aanmelden en meedoen. Als alles goed gaat, worden de beacons straks ook in andere parken in Amsterdam geplaatst. En zit iedereen uiteindelijk dik tevreden in een joggingbroek te nippen aan een lekker glas sinaasappelsap.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden