BAM schrapt nog eens 500 banen

BAM schrapt opnieuw 500 banen om de aanhoudende problemen in de bouwsector te doorstaan. Dat maakte het bouwbedrijf donderdag bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries was ook het tweede kwartaal van dit jaar teleurstellend voor BAM. De Nederlandse bouwsector kromp daarbij nog harder dan verwacht, terwijl de concurrentie toenam. Hierdoor kwamen de marges van de Nederlandse activiteiten verder onder druk te staan en nam de orderportefeuille af. Ook bij enkele onderdelen buiten Nederland werden door de moeilijke marktomstandigheden verliezen geleden.

Reorganisatie
Het nu aangekondigde banenverlies volgt op de eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie, die 650 banen kostte. De nieuwe ronde kost het bedrijf dit jaar ongeveer 25 miljoen euro. BAM had eind vorig jaar in totaal 23.734 medewerkers (fte) in dienst.

BAM zag zijn totale omzet afgelopen halfjaar met 127 miljoen euro dalen tot 3,23 miljard euro. De brutowinst zakte daarbij van 45 miljoen euro naar 11 miljoen euro. BAM boekte een nettowinst van 16 miljoen euro, tegen een verlies van bijna 250 miljoen euro een jaar eerder.

De opbrengsten van de sector Bouw en techniek zakten afgelopen halfjaar met 9 procent, vooral door de verslechteringen op de Nederlandse markt voor woning- en utiliteitsbouw. Bij het onderdeel Infra stegen de opbrengsten met 2 procent. Dit was te danken aan buitenlandse activiteiten. In Nederland zakten de opbrengsten van Infra met 17 procent. De opbrengsten van vastgoed namen met een derde af. Dit komt door de verwachte slechte situatie op de Nederlands huizenmarkt, maar ook door een tegenvallende ontwikkeling van de winkelmarkt.

Orderportefeuille
Door de aanhoudende malaise in de Nederlandse bouwsector nam de Nederlandse orderportefeuille sterk af. Het totale aantal uitstaande orders kwam met 10,6 miljard euro nog ongeveer even hoog uit als een jaar eerder. Dit kam vooral door nieuwe opdrachten in het verenigd Koninkrijk, Ierland en voor BAM International.

Het bouwbedrijf verwacht dat de brutowinst, voor afschrijvingen, in de tweede helft van het jaar hoger zal zijn dan in de eerste 6 maanden. Over het hele jaar komt het resultaat echter 'aanzienlijk' lager uit dan over 2012, voorspelde BAM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden