Baloise Insurance

Wat is dit?

'Baloise Insurance ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

"Baloise Insurance biedt talentvolle wielrenners een kans"

De Planckaerts vormen ongetwijfeld de bekendste wielerfamilie van België.. En er is een duidelijke link met Baloise Insurance. Walter Planckaert, die zelf kan terugblikken op een prachtige carrière als renner, is immers ploegleider bij het team Sport Vlaanderen-Baloise. We zochten hem op voor een gesprek over ambitie, passie, geld, kleinkinderen en ... het verschil tussen vroeger en nu.

Beeld Baloise Insurance

Veel en lange trainingen


Was u een toptalent als renner?

Walter Planckaert: Ik was geen klasbak, die veel wedstrijden kon winnen zonder te trainen. Ik moest het hebben van veel en zware trainingen. Uiteindelijk heb ik een mooi palmares bijeen gefietst waaronder o.a. winnaar van de Amstel Gold Race (1972), de Ronde van Vlaanderen (1976), Eindklassement Ronde van België (1977) en 2 Etappes in de Tour de France, maar achteraf besef ik dat ik me te makkelijk bij een knechtenrol neergelegd heb. Jarenlang heb ik in dienst gereden van kopmannen en had ik misschien harder op tafel moeten kloppen om mijn eigen kans te mogen gaan. Maar als mijn kopman, zoals mijn broer Eddy of Eric Vanderaerden, won, dan was ik even blij. Uiteindelijk ben ik maar een kleine drie jaar kopman geweest. In mijn volledige loopbaan heb ik 88 wedstrijden gewonnen, maar het hadden er zeker heel wat meer kunnen zijn.

Hoe kwam u ertoe om ploegleider te worden?

Walter Planckaert: Ik had nog een jaar contract als renner bij Panasonic. In principe zou ik na mijn laatste contractjaar stoppen als renner en ploegleider worden bij het team van Albert De Kimpe. Maar Peter Post, het hoofd van het Panasonic-team, stelde me voor om bij hen ploegleider te worden. Ik heb meteen de knoop doorgehakt en ja gezegd. Niet vergeten: Panasonic was toen een fantastisch team. We waren nog een stuk sterker dan Quickstep vandaag. Op 1 jaar tijd hebben we eens 113 wedstrijden gewonnen, een record dat nog altijd stand houdt. 9 jaar heb ik voor Panasonic gewerkt, soms dag en nacht, maar toen was het even op. 240 dagen op een jaar sliep ik op hotel. Ik heb dan een sabbatjaar genomen om alles op een rijtje te zetten. Als blijk van waardering heeft Peter Post me dat jaar gewoon doorbetaald.

Opleidingsploeg

Wat wil u met Sport Vlaanderen-Baloise bereiken?

Walter Planckaert: We zijn een opleidingsteam. Bedoeling van de ploeg is om jonge renners beter te maken, zodat ze later naar een groter team kunnen overstappen. Het overgrote deel van onze renners is tussen 20 en 23 jaar. Ze rijden allemaal tegen de minimumvoorwaarden, dat is bij ons de regel. Maar ze krijgen wel de kans om profrenner te worden en zo aan hun toekomst te bouwen.

Is het soms niet wat frustrerend dat zo'n renner, als hij veel progressie gemaakt heeft, vervolgens vertrekt?

Walter Planckaert: Zeker, maar dat is nu eenmaal de filosofie van ons team. Het is jammer dat er in het wielrennen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het voetbal, geen transfersommen bestaan. Maar ik denk dat we fier mogen zijn op wat we tot nu toe verwezenlijkt hebben. Sinds 2005 hebben we meer dan 35 profrenners afgeleverd aan grotere teams. Daar zitten echte toppers bij, zoals Belgisch kampioen Oliver Naesen en Sep Vanmarcke.

Ik ben erg blij dat onze sponsors, Sport Vlaanderen en Baloise Insurance, helemaal meegaan in deze filosofie. Ze hebben er geen problemen mee om geld te stoppen in een opleidingsproject. Dat vind ik schitterend. Ik ben er trouwens van overtuigd dat, als ons team niet zou bestaan, er heel wat minder jonge renners de kans zouden krijgen om prof te worden.

Beeld Baloise Insurance

Wordt een wielerteam vandaag de dag gerund als een echt bedrijf?

Walter Planckaert: Zeker. In totaal zijn bij ons team een 40 à 45 mensen betrokken: renners, ploegleiders, mecaniciens, verzorgers, een manager, dokter. ... Daar komt heel wat bij kijken, ook op niet-sportief vlak. Manager is Christophe Sercu, hij staat in voor de algemene leiding.

Commercialisering

Het grote geld had in uw tijd zijn intrede nog niet gedaan in de sport?

Walter Planckaert: Neen, we hebben vroeger bij wijze van spreken voor niks gereden. Ik won de Amstel Gold Race op mijn 23ste en verdiende toen 140.000 frank per jaar, wat neerkomt op 3.500 euro. Nadien werd mijn contract opgewaardeerd tot 400.000 frank of 10.000 euro per jaar. Het gezegde dat wielrenners de dwangarbeiders van de weg waren, klopt. Vandaag verdienen profrenners minstens het twintigvoudige.

U staat erom bekend discipline hoog in het vaandel te voeren.

Walter Planckaert: Ik heb dat geleerd van Peter Post. Je bent een team en om succesvol te zijn, is het cruciaal dat iedereen in dezelfde filosofie meedenkt en handelt. Als we gaan eten, dan wil ik dat elke renner dezelfde kledij draagt. Geen petten aan tafel. Iedereen gedraagt zich waardig en professioneel. Dat heeft niks met budget te maken, maar met elementaire regels en met groepsgeest.

Waar kunnen we dit jaar het Sport Vlaanderen-Baloise team zien in Nederland?

Walter Plackaert: Dit jaar hebben we in Nederland o.a. de Amstel Gold Race gereden en we rijden nu mee tijdens de BinckBank Tour.

Over Baloise Insurance als sponsor van het "sport Vlaanderen-Baloise" team

Baloise Insurance is onderdeel van de beursgenoteerde Zwitserse Baloise Group, met ruim 7000 medewerkers actief in Zwitserland, Duitsland , België, Luxemburg en Nederland.In Nederland is Baloise Insurance een relatief gezien nieuwe speler, maar Baloise Insurance is al sinds 1863 een sterke en betrouwbare financiële dienstverlener. In Nederland is Baloise Insurance sinds 1993 actief in autoverzekeringen als onderdeel van het Belgische Baloise Belgium NV.

Zie www.baloise.nl voor meer informatie over hun autoverzekering met als enige in Nederland 90% Bonus-Malus korting vanaf 10 schadevrije jaren.

baloise

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden