Balletschool De Toverfluit staat binnenkort op straat

In mei staat balletschool De Toverfluit op straat als het voor die tijd geen nieuwe locatie weet te vinden. De ­eigenaar van het pand in de Tweede Weteringdwarsstraat wilde eind vorig jaar al gaan renoveren en ging, tegen betaling van 10.000 euro, akkoord met uitstel tot mei.

Balletschool De Toverfluit Beeld Google Streetview
Balletschool De ToverfluitBeeld Google Streetview

Het oude pand in de Tweede Weteringdwarsstraat, een zijstraat van de Vijzelgracht, is niet groot. Het weer zit in de spiegels, de vloeren zijn versleten en de verwarming werkt soms niet.

De leerlingen lijkt het niet te deren. In zwart, wit en roze staan ze aan de barre bij Marjolein Buningh (45). "Het gaat vooral om hoe samen wordt gedanst. Dat kan ook in een ander pand," zegt Buningh.

Elaine van der Feen (52), al twintig jaar eigenaar van de dansschool, sluit zich hierbij aan. "De locatie is niet bepalend voor wie wij als school zijn. Het hechte onderlinge contact juist wel. Ik ken alle zeshonderd leerlingen. We vragen hen regelmatig hoe het met ze gaat en wat er speelt. Er is plek voor iedereen."

Twintig partijen
Sarah (13) probeerde veel dansscholen uit voor ze bij De Toverfluit begon. "Hier zijn ze minder streng, heel lief juist."

Juist daarom zitten zij en veel anderen bij De Toverfluit op dansles. Van der Feen: "Leerlingen blijven relatief lang bij ons dansen. Het is echt een tweede thuis voor ze."

Het zoeken naar een nieuw onderkomen is niet gemakkelijk gebleken. "Het is echt vechten, linksom of rechtsom," zegt Van der Feen. "Ik heb al met ruim twintig partijen serieus om tafel gezeten."

"Lang dachten we dat het wel los zou lopen. Je gaat niet uit van het ergste geval," zegt Alexandra Hoekman (31), die ooit als leerling bij De Toverfluit is begonnen.

Meer dan een pand
Hoewel De Toverfluit met 71 jaar als een van de oudste Amsterdamse dansscholen een begrip is in de stad, lijkt niemand een oplossing te hebben. "Ik geloof dat iedereen weet dat we iets zoeken," zegt Hoekman. "Maar in de binnenstad rijzen de huren de pan uit. Onze dansschool is echt veel meer dan een pand, maar we kunnen niet in de open lucht gaan dansen."

Onlangs werd duidelijk dat een verhuizing naar een pand in de Pieter de Hoochstraat in Zuid hoogstwaarschijnlijk niet door zal gaan. Volgens Van der Feen zal stichting Humanitas, de hoofdhuurder van het pand, daar waarschijnlijk pas na mei definitief duidelijkheid over kunnen verschaffen.

600

Elaine van der Feen, directeur en eigenaar van de dansschool kent alle zeshonderd leerlingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden