Ballast Nedam schrapt nog eens 150 banen

Ballast Nedam heeft vorig jaar een aanzienlijk verlies geleden en schrapt nog eens 150 banen. Dat maakte het bouwbedrijf woensdag bekend.

null Beeld anp
Beeld anp

Ballast Nedam verwacht in 2013 een operationeel verlies te hebben geleden van 25 tot 30 miljoen euro, waarvan 15 tot 20 miljoen is veroorzaakt door reorganisatiekosten en andere eenmalige lasten. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. De definitieve jaarcijfers van Ballast Nedam worden pas op 8 maart bekend, maar een waarschuwing voor flink verlies is dus al gegeven.

De resultaten van het bedrijf staan onder druk door de aanhoudend slechte marktomstandigheden, daarnaast vielen de opbrengsten van desinvesteringen tegen. Ballast waarschuwde in oktober al dat er verlies zou worden geleden, in plaats van de eerder voorspelde winst van 15 miljoen euro.

Het bouwbedrijf wil 30 miljoen euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Dat moet er samen met 80 miljoen euro aan nieuwe leningen voor zorgen dat het bedrijf zijn strategie versneld kan uitvoeren. Aandeelhouders met een belang van meer dan 5 procent hebben zich al achter de uitgifte geschaard.

Traditionele markt
Bij de reorganisatie worden regionale bouwbedrijven geïntegreerd, daarnaast zullen diverse toeleverende bedrijven worden verkocht. Eerder werd al een landelijk infrabedrijf opgericht en werd de blik vooral gericht op complexe, geïntegreerde projecten. Die zijn winstgevender dan de traditionele markten waar Ballast zich voorheen op richtte. Met de nieuwe herstructurering krimpt het personeelbestand van Ballast dit jaar tot 3000 werknemers, tegen 4000 eind 2011.

Ballast Nedam verwacht dat het aanbod van complexe projecten in binnen- en buitenland blijft groeien. Afgelopen jaar sleepte het bedrijf op dat vlak onder meer opdrachten voor het ontwerp en de bouw van de gevangenis Zaanstad en een Duits windmolenpark op zee binnen. Het bedrijf verwacht verder dat de markt voor infrastructuur goed blijft. In het segment Bouw & Ontwikkeling voorziet het dit jaar geen herstel.

In reactie op het nieuws verloor de koers van Ballast Nedam ruim 5 procent.

FNV
Vakbond FNV Bouw is 'verbaasd en boos' over de nieuwe reorganisatie die bouwbedrijf Ballast Nedam woensdag heeft aangekondigd. Volgens de bond heeft het bedrijf vooral 'oog voor centen, niet voor mensen'.
Ballast kondigde eerder op de dag aan nog eens 150 arbeidsplaatsen te schrappen, waarmee er in de afgelopen 3 jaar in totaal 1000 van de oorspronkelijke 4000 banen verloren zijn gegaan. Volgens FNV Bouw is het nieuwe banenverlies het gevolg van de eveneens woensdag aangekondigde aandelenemissie, waarmee het bouwbedrijf zijn kapitaal wil versterken. In ruil daarvoor zouden banken en aandeelhouders hebben geëist dat er dieper in het personeelsbestand wordt gesneden.

Na alle reorganisaties ziet FNV naar eigen zeggen ',door de bomen het bos niet meer'. De bond vraagt zich af of het bedrijf nog een langetermijnvisie heeft en wil daarover met Ballast in gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden