Column

Balkenendenorm

THEODOR HOLMAN

Het blijft in de kranten maar gaan over de verdiensten van omroepmedewerkers. Rik Felderhof verdient zes ton, Pauw en Witteman ook zoiets, Matthijs ietsje minder geloof ik, Paul de Leeuw ietsje meer.

Ze moeten nu allemaal aan de 'Balkenendenorm' voldoen, 180.000 euro, maar dat is een fictief bedrag, want Balkenende heeft een auto met chauffeur, mag reizen met een privévliegtuig, hij bouwt in twintig jaar zijn pensioen op waar u er veertig voor nodig heeft, hij kan alles aftrekken en als hij na zijn presidentschap geen werk vindt, onderhoudt de staat hem vorstelijk.

Hoe volstrekt ouderwets de publieke omroepen zijn, is nu wel duidelijk. Het is zo verwarrend. De grootste verdieners bijvoorbeeld zitten bij de socialisten, maar die hoeven, om God weet welke reden, niet hun salaris in te leveren.

Felderhof zit bij de NCRV, een protestantse omroep die matigheid predikt. Ik zeg u: het stinkt allemaal. Maar dat krijg je met zo'n omroepwet. En wat iemand verdient, kan me eigenlijk sowieso niets schelen.

En denkt u werkelijk, dat als die Balkenendenorm wordt gehanteerd en een omroep een speciale presentator wil hebben, dat er dan geen constructie te verzinnen is om die meer te laten verdienen?

Ik vroeg het een financieel expert en die zei: ''Er zijn wel vijftig legale constructies te verzinnen.'' (Het eenvoudigste zou overigens zijn als de omroepen zich er domweg niet aan hielden. Wat wil de minister dan doen? De zendmachtiging intrekken?

Hoe moeten de PvdA- en CDA-politici dan aan hun publiciteit komen? Als Wouter Bos of een ander lid van de PvdA (Plasterk!) niet meer bij Pauw & Witteman kan komen (waar overigens de vrouw van Wouter Bos werkt) of bij Matthijs van Nieuwkerk, is het helemaal met de partij gedaan!

Het is dus, vermoed ik, een vorm van symboolpolitiek, om de kiezer te laten zien: we doen heus wat aan de crisis. Maar zoals alles wat dit kabinet doet, is het een loze maatregel.

Net als het niet-roken in cafés zal dit binnenkort ook wel worden ingetrokken. Als Bos werkelijk iets goeds wil doen, trekt hij de stekker uit dit kabinet en laat hij de tv aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden