Balkenende: verlies voor Nederlandse politiek

AMSTERDAM ARCHIEFFOTO 02-11-2005 - Burgemeester Job Cohen en premier Jan Peter Balkenende tijdens de openbare herdenking op de Linnaeusstraat in Amsterdam in 2005. Cohen wordt genoemd als de nieuwe leider van de PvdA. Foto ANP Beeld
AMSTERDAM ARCHIEFFOTO 02-11-2005 - Burgemeester Job Cohen en premier Jan Peter Balkenende tijdens de openbare herdenking op de Linnaeusstraat in Amsterdam in 2005. Cohen wordt genoemd als de nieuwe leider van de PvdA. Foto ANP

DEN HAAG (ANP) - De keuze van Wouter Bos voor zijn gezin is ''een verlies voor de Nederlandse politiek, maar een te respecteren keuze''.

Dat stelt premier Jan Peter Balkenende vrijdag in een eerste reactie. ''Wouter Bos heeft in de afgelopen jaren veel betekend voor de publieke zaak. Vooral zijn inzet als minister van Financiën en zijn rol bij het bestrijden van de economische en financiële crisis verdienen grote waardering. Ik zeg hem dank voor de tijd en inzet die hij in de Tweede Kamer en in twee kabinetten voor ons land heeft gegeven'', aldus Balkenende.

''De afgelopen jaren hebben wij intensief samengewerkt en voor zijn inzet heb ik grote waardering.''

Roemer: 'nieuwe ronden, nieuwe kansen'
Het vertrek van de PvdA-leider geeft volgens de verse SP-fractievoorzitter Emile Roemer in het politieke veld ''nieuwe ronden, nieuwe kansen'' voor een progressieve samenwerking. Roemer stelt dat Bos zich nooit echt heeft willen uitspreken voor een progressieve samenwerking tussen linkse partijen.

Verder zei de SP-fractieleider dat ''je alleen maar kan respecteren'' dat Bos zijn besluit neemt om privéredenen en kiest voor zijn kleine kinderen. Zelf heeft Roemer twee kinderen van 18 en 20 jaar. Maar hij zegt om dezelfde reden als Bos, toen zijn kinderen kleiner waren, eens een verzoek om de Tweede Kamer in te gaan voor zijn partij te hebben afgewezen.

Wilders: Cohen is multicultiknuffelaar
''Hij gooit de handdoek wel erg snel in de ring'', stelde PVV-leider Geert Wilders vrijdag verbaasd. Als Job Cohen de PvdA gaat leiden, gaat die partij volgens Wilders terug in de tijd.

''Nu gaat de PvdA met de theedrinkende multicultiknuffelaar Cohen terug naar de jaren negentig. De generatie van Cohen, Melkert en Van Nieuwenhoven krijgt het weer voor het zeggen bij de PvdA'', aldus Wilders.

Halsema: 'wat een kaalslag'
GroenLinks-fractieleider Femke Halsema noemt het vertrek van PvdA-leider Wouter Bos ongelooflijk. Ze heeft ''respect'' voor zijn beslissing om te kiezen voor zijn gezin, maar noemt het ook een aderlating voor de PvdA. In haar ogen was Bos een politicus ''die stond voor sociale hervormingen en oog had voor groene politiek''.

Halsema: ''Een moderne sociaaldemocraat en een werkelijk progressieve politicus vertrekt: wat een kaalslag.'' Toch stelt ze te weten hoe zwaar de afweging moet zijn geweest voor Bos. ''Ik begrijp dat hij na al die jaren hard werken deze keuze maakt.''

De GroenLinks-leider stelt dat valt te bezien wat de mogelijk opvolger Job Cohen politiek Den Haag gaat brengen. Ze noemt de huidige burgemeester van Amsterdam ''een bindend leider'' voor zijn stad. ''Hij heeft richting gegeven aan het integratiedebat en staat voor dialoog. Ik hoop dat hij ook bereid is groene hervormingen door te zetten'', aldus Halsema. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden