Update

Balkenende steunt vakantieproject prins

Minister-president Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer. Foto ANP Beeld
Minister-president Jan Peter Balkenende in de Tweede Kamer. Foto ANP

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft het donderdag voor het Koninklijk Huis opgenomen tegenover een zeer kritische Tweede Kamer. Balkenende ziet geen belemmeringen voor het vakantieproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. En voor een ceremonieel koningschap voelt hij niets.

De premier stelde dat hij uitgebreid onderzoek heeft laten doen naar alle mogelijke risico's rond het vakantieproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Samen met Willem-Alexander heeft hij daarna geconcludeerd dat er geen belemmering was voor het bouwen van het vakantiehuis en financiële deelname aan het project.

Balkenende zei dat hij niet ''over één nacht ijs is gegaan'' bij het onderzoek. Zo keken de veiligheidsdiensten naar de veiligheid voor Willem-Alexander en Máxima en hun bezoekers. Ook is gekeken naar de medische zorg die gegeven kan worden en naar de juridische structuur van het project. Om te voorkomen dat Willem-Alexander te maken krijgt met dubieuze figuren als die zich zouden inkopen in het project, is er een stichting opgericht voor de financiële belangen van de prins en zijn vrouw.

De premier wees voorstellen voor een ceremonieel koningschap af. Dat zou volgens hem leiden tot een ''verschraling en een verarming'' van de monarchie. ''En daar heb ik me altijd tegen verzet.''

De Tweede Kamer was donderdag bijzonder kritisch over het Koninklijk Huis. Zo pleitten PvdA, SP en PVV voor bezuinigingen op het Koninklijk Huis. PvdA en SP vinden dat de Oranjes zelf moeten opdraaien voor de kosten van privévluchten. De leden van het Koninklijk Huis mogen elk jaar maximaal ruim 610.000 euro declareren voor privégebruik van onder andere het regeringsvliegtuig.

''Ik vind dat wat privé is, ook privaat moet worden gefinancierd'', zei PvdA-Tweede Kamerlid Anja Timmer. Dat geldt volgens haar ook voor de onderhoudskosten van de Groene Draeck, het jacht dat koningin Beatrix als prinses als geschenk kreeg van het Nederlandse volk. Voor ingrijpend onderhoud is de komende twee jaar 326.000 euro nodig.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak moet het Koninklijk Huis bijdragen als er als gevolg van de economische crisis flink moet worden bezuinigd. Zo zouden volgens hem ook de toelagen voor de leden van het Koninlijk Huis moeten worden bevroren. PVV-Kamerlid Hero Brinkman wil een bezuiniging van 20 procent op de toelagen. Ook GroenLinks wil laten uitzoeken of er bij het koningshuis geld te halen valt. De VVD opperde om ook inkomstenbelasting te heffen, overigens zonder het Koninklijk Huis er financieel op achteruit te laten gaan.

Bij 37 procent van de Nederlanders is de sympathie voor het koningshuis afgenomen, bleek donderdag uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed. Volgens 72 procent had koningin Beatrix zelf moeten voorstellen de eigen uitkeringen te bevriezen. Het percentage dat vindt dat de Oranjes belasting moeten betalen, ligt inmiddels op 90 procent. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden