Balkenende sluit EU-kandidatuur niet uit

Het is voor het eerst dat de premier openlijk inging op de mogelijkheid dat hij in beeld komt voor de hoge EU-post. Foto ANP Beeld
Het is voor het eerst dat de premier openlijk inging op de mogelijkheid dat hij in beeld komt voor de hoge EU-post. Foto ANP

BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende sluit niet uit dat hij benaderd wordt voor de functie van EU-president. ''Het is prematuur. Misschien komt er geen verzoek en hoef ik er niet over na te denken'', zei hij vrijdag na een EU-top in Brussel.

Het was voor het eerst dat de premier openlijk inging op de mogelijkheid dat hij in beeld komt voor de hoge EU-post. Balkenende herhaalde dat hij 'geen kandidaat is', maar op de vraag hoe je dat kunt worden zei hij: ''Als anderen je vragen of je kandidaat bent''.

Huidig EU-voorzitter Zweden start de consultaties voor een serie EU-benoemingen nadat Tsjechië als laatste lidstaat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon heeft geratificeerd. Dat gebeurt mogelijk volgende week. Waarschijnlijk komt er dan snel een nieuwe EU-top om te besluiten wie EU-president en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandbeleid wordt. Ook de leden van de nieuwe Europese Commissie moeten nog worden aangewezen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden