Balkenende pleit voor aanpak Pyongyang

SHANGHAI - Premier Jan Peter Balkenende heeft zaterdag bij de Chinese president Hu Jintao aangedrongen op een andere aanpak van Noord-Korea. De premier was in Shanghai vanwege de opening van de Wereldtentoonstelling in die stad.

Volgens Balkenende wordt het steeds duidelijker dat Noord-Korea achter de aanslag zit op het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan op 26 maart, waarbij 46 doden vielen. China is Noord-Korea's meest trouwe bondgenoot en houdt het communistische regime in Pyongyang vaak de hand boven het hoofd.

Balkenende bemerkt een lichte verandering in de Chinese houding. ''President Hu verzekerde me dat China de feiten zal bestuderen en naar aanleiding daarvan haar positie zal bepalen.''

Intensivering

In het onderhoud met Hu sprak de premier verder over een intensivering van de samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van landbouw, biotechnologie en duurzame ontwikkeling. Ook de mensenrechten en persvrijheid kwamen ter sprake.

''Natuurlijk merk je dat die onderwerpen gevoelig liggen, Chinezen hebben geen behoefte aan een opgeheven vingertje. Maar dat is geen reden om daar niet over te spreken.'' Verandering kost tijd, zei Balkenende. ''Als ik kijk naar Chinese jongeren, dan merk je dat die in onderlinge gesprekken best kritisch zijn, ook over hun eigen systeem. Er is in China ook een tijd geweest dat dat niet kon.''

Volgens de premier betekent het niet dat China op termijn automatisch het model van de westerse democratie zal omarmen. ''Natuurlijk kijkt men hier ook naar andere modellen, zoals bijvoorbeeld dat van Singapore.'' (ANP)

Balkenende met de Chinese president en zijn vrouw. ANP Beeld
Balkenende met de Chinese president en zijn vrouw. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden