Balkenende IV had geen idee wat WK zou kosten

De poging tot het naar Nederland en België halen van één van de wereldkampioenschappen in 2018 of 2022 werd uitgebreid gesteund door het kabinet-Balkenende IV. De toenmalige regering had echter geen idee hoeveel een WK zou kosten, zo blijkt uit e-mailverkeer tussen negen tussen ambtenaren van negen ministeries.

In december bleken alle pogingen voor het binnenhalen van het grootste sporttoernooi ter wereld voor niets. Rusland kreeg het WK in 2018 toegewezen, even daarvoor werd al bekend dat het WK in 2022 niet naar een Europees land zou gaan. Qatar ging er met dat toernooi vandoor.

'Financieel drama bespaard'
Nederland werd daardoor misschien wel een financieel drama bespaard, zo blijkt uit de mails, die in handen zijn gekomen van RTL. De kostenramingen voor het evenement waren bepaald niet sterk onderbouwd. Toen de ministerraad op 16 april 2010 instemde met WK-kandidatuur, waren de kosten en baten van een WK in Nederland nog zeer onduidelijk.

Twee weken voor de ministerraad op 16 april 2010 akkoord gaat met de poging tot het binnenhalen van een WK, schrijft een ambtenaar nog dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 'geen enkel inzicht in de cijfers van '(1) de budgettaire consequenties, (2) een voorstel voor dekking en (3) een bezweringsformule ten aanzien van de kosten'.

Onderzoeksbureau

Het economische onderzoeksbureau SEO, dat de financiële voor- en nadelen van een WK in eigen land onderzocht, rekende uit dat Nederland 23 tot 46 miljoen euro aan belastinggeld zou mislopen doordat de wereldvoetbalbond FIFA vrijstelling hiervan eist. De Tweede Kamer kreeg van het minister van Financiën echter te horen dat de mis te lopen kosten op zouden kunnen lopen naar 300 miljoen.

300 miljoen
Zeker van dit bedrag waren de ambtenaren echter niet. 'Ook voor ons als Fiscaal Financiën was en is het heel erg lastig om op basis van de zeer beperkte informatie van de FIFA waarover wij konden/kunnen beschikken een enigszins adequate raming daarvan te maken', zo valt te lezen in een e-mail van een ambtenaar aan collega's.

'Voor het ramen van de fiscale derving [het bedrag aan belastinginkomsten dat de schatkist door de vrijstelling misloopt, red.] hebben we dan ook noodgedwongen heel veel veronderstellingen moeten maken. Met de riemen die ons voor het roeien ter beschikking stonden hebben we een raming gemaakt die uitkomt op 300 miljoen euro aan derving. Dat bedrag zou lager kunnen zijn, maar zeker ook (veel) hoger.'

Of toch 900 miljoen?

In een later mailtje, in februari vorig jaar, liggen de cijfers heel anders. Daarin blijkt dat bij fiscale vrijstelling maar liefst 900 miljoen euro aan belastinggeld misgelopen zou kunnen worden.

Politiekosten
Ook de politiekosten blijken veel hoger dan onderzocht. Waar SEO spreekt over een bedrag rond de 200 miljoen euro, denken de ambtenaren aan 400 tot 600 miljoen. De kamer krijgt ook dit bedrag niet te horen, net als de eerdere 900 miljoen aan mis te lopen belastinggelden.

In een reactie zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - dat de steun van het kabinet aan de Nederlands-Belgische WK-kandidatuur coördineerde - dat als je je in 2010 kandidaat stelt voor een toernooi dat in 2018 plaatsvindt, er 'altijd financiële onzekerheden zijn'. 'Als het gaat om de economische en financiële aspecten zijn er meerdere scénario's mogelijk. Niet één daarvan kan van tevoren claimen de juiste te zijn', aldus het ministerie.

Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden