Balkenende is er nog niet gerust op

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende vreest nog steeds voor gewelddadige reacties op het verschijnen van de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders. ''Er is reden voor voortdurende alertheid.''Na afloop van de wekelijkse ministerraad waarschuwde de premier gisteren dat er niet te snel conclusies getrokken moeten worden, nu het relatief stil blijft rond de film van Wilders. Eind vorige maand sprak hij nog van een 'crisissituatie' en vreesde hij voor aanslagen. Hij vroeg Wilders toen zijn film niet uit te zenden.

Balkenende legde de kritiek naast zich neer dat hij veel te hard van stapel is gelopen met zijn waarschuwingen. ''Soms is er pas na maanden zicht op de werkelijke consequenties,'' zei hij met een verwijzing naar de Deense cartoonrellen, die ook pas uitbraken lang nadat de tekeningen in de krant waren verschenen.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wist donderdag twee uur voor de uitzending dat Wilders zijn film ging uitzenden. Hij was daarvan op de hoogte gesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Joustra, die op zijn beurt was ingelicht door Wilders zelf. Vanwege de strikte vertrouwelijkheid van de informatie werd premier Balkenende pas op de hoogte gesteld toen de film online ging, volgens hemzelf een volstrekt normale gang van zaken.

Opvallend is dat veel CDA-bewindslieden de film niet hebben gezien. Juist die partij heeft er vooraf bij Wilders het hardst op aangedrongen af te zien van uitzending. Camiel Eurlings (Verkeer) zei gisteren bijvoorbeeld dat hij na een overleg in de Kamer meer zin had gehad om bier te gaan drinken, Piet Hein Donner (Sociale Zaken) had 'geen behoefte te kijken naar een kwetsende film' en Gerda Verburg liet weten dat het net is als met de bioscoop. ''Daar ga je ook niet heen voor een film die je niet wilt zien.''

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met Balkenende over de verklaringen die hij aflegde over de film van Wilders. Bijkomend voordeel is volgens coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie dat dan ook PVV-leider zelf om tekst en uitleg gevraagd kan worden.

De Partij voor de Vrijheid lijdt in de wekelijkse politieke barometer een verlies van twee zetels. De PVV komt tot tien zetels, één meer dan nu, maar twee minder dan bij de peiling van vorige week. Het CDA stijgt vier zetels (39) ten opzichte van de dagen voor de film. De PvdA zou op 26 zetels uitkomen, twee minder dan vorige week De ChristenUnie staat op winst: negen in de peiling, zes in de Kamer.

De Nederlandse journalistenvakbond (NVJ) heeft Geert Wilders per brief gevraagd zijn film aan te passen. De NVJ is door zijn Deense equivalent DUJ ingeschakeld, omdat Wilders het copyright van cartoonist Kurt Westergaard zou hebben geschonden.

Een tekening van de Deense cartoonist is te zien in Fitna, maar Westergaard heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Wilders heeft tot maandagmiddag de tijd om te reageren op de brief. Doet hij dat niet, dan volgt een kort geding.

Wilders gebruikte een prent van de cartoonist waarop de profeet Mohammed is afgebeeld met een bom in zijn tulband. De tekening zorgde al voor veel ophef; Westergaard moest onderduiken.

De Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin eist dat Wilders Fitna van het internet verwijdert. Dat zei hij gisteren in het tv-programma Pauw & Witteman. Anders stapt hij naar de rechter.

Wilders heeft in zijn film een op Mohammed B. gelijkende foto van Edin gebruikt, in plaats van een foto van Mohammed B. zelf.

De afzettingen van het Binnenhof en het Plein in Den Haag zijn gistermiddag weer opgeheven. Nadat Fitna op internet was verschenen, zette de politie donderdagavond uit veiligheidsoverwegingen de gebieden af.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden