Balkenende: er was géén steunvraag

Er is volgens de minister-president alleen in 'algemene zin gesproken over de mogelijkheden' die Nederland kon bieden. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Er is volgens de minister-president alleen in 'algemene zin gesproken over de mogelijkheden' die Nederland kon bieden. Foto ANP/Valerie Kuypers

Van onze politieke redactie DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende weerspreekt dat de VS een concreet verzoek heeft gedaan om Nederlandse militaire steun voor de invasie van Irak, zoals de voormalige Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard L. Armitage zegt.

Er is volgens de minister-president alleen in 'algemene zin gesproken over de mogelijkheden' die Nederland kon bieden. Balkenende wil eerst de feiten onderzoeken voordat hij dieper ingaat op uitlatingen van Armitage. Volgens de ex-onderminister was echter geen twijfel mogelijk over de Amerikaanse intenties.

Balkenende ontkende gisteren ook dat de politieke steun die Nederland gaf aan de Amerikaanse invasie in Irak, heeft meegeholpen bij de benoeming van toenmalig minister Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris- generaal van de Navo. ''Die koppeling mag niet worden gemaakt.

In maart 2003 was nog niet bekend dat Lord Robertson moest worden opgevolgd,'' aldus de premier. De koppeling is wel gemaakt door Armitage. In tegenstelling tot wat Balkenende stelde, was ook allang bekend dat Robertson per 1 januari 2004 opgevolgd diende te worden. Deze toenmalige Navo-chef had zelf op 22 januari 2003 laten weten dat hij eind dat jaar zou opstappen.

Balkenende heeft altijd ontkend dat Amerikanen formeel hadden verzocht mee te doen met de invasie. Hij wilde gisteren niet ingaan op de vraag of Armitage zich vergist. ''We kijken eerst naar de precieze bewoordingen van de onderminister. Dat zullen we spiegelen aan wat we eerder naar voren hebben gebracht.''

Nederland heeft de invasie uiteindelijk wel politiek gesteund, niet militair. Dat kwam omdat het CDA toen met de PvdA onderhandelde over een nieuw kabinet. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden