Update

Balkenende: 'Cohen, doe normaal!'

Archieffoto ANP Beeld
Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft burgemeester Job Cohen tot de orde geroepen. Amsterdam moet 'normaal doen' en coffeeshops in de buurt van scholen weren, zei hij maandag op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij.

Burgemeester Job Cohen maakte onlangs duidelijk dat hij dit niet van plan is. Hij wil met andere maatregelen ervoor zorgen dat minderjarigen niet in aanraking komen met softdrugs.

Balkenende zei er 'fel tegen gekant te zijn dat Amsterdam zijn eigen gang gaat'. Hij bracht dit als onderdeel van zijn hernieuwde campagne over normen en waarden.

Voor de camera van RTL 4 voegde hij eraan toe: ''Mijn oproep is gewoon normaal te doen en als er afspraken zijn gemaakt, je daar gewoon aan te houden. Bijvoorbeeld coffeeshops niet in de buurt van scholen. Dat geldt overal, ook voor Amsterdam.''

Balkenende beroept zich daarbij op een afspraak in het regeerakkoord, waarin staat dat coffeeshops binnen een straal van 250 meter van scholen moeten sluiten. Eerder hadden de regeringsfracties van CDA en ChristenUnie zich al tegen de Amsterdamse opstelling gekeerd.

Cohen verandert zijn standpunt niet na de uitspraken van Balkenende. Amsterdam staat achter het doel jongeren van softdrugs af te houden, maar door het sluiten van coffeeshops lukt dat niet, laat hij weten. ''We kijken naar betere alternatieven,'' zegt zijn woordvoerder.

Volgens Amsterdam is de afspraak niet zo strikt. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is volgens Cohen 'zwart op wit' afgesproken dat gemeenten ook andere maatregelen mogen nemen dan sluiting van coffeeshops. De vraag is echter hoeveel vrijheid die gemeenten hebben.
Minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet uitsluitsel geven. Ze beantwoordt binnenkort vragen uit de Kamer over dit onderwerp. ''We verwachten dat zij herhaalt wat is afgesproken,'' zegt Cohens woordvoerder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden