Plus

Baljurken, nepsneeuw en zaklampjes bij André Rieu

Het mag een bescheiden traditie heten: violist André Rieu die het nieuwe jaar inluidt met een concert in de Ziggo Dome. Met touringcars tegelijk kwamen de (toch voornamelijk oudere) fans van heinde en verre naar Amsterdam gereden - er bestaat een levendige business in georganiseerde André Rieu-reizen.

Hoewel Rieu al 32 jaar optreedt met zijn Johan Strauss Orkest is zijn populariteit bepaald niet tanende. Beeld anp
Hoewel Rieu al 32 jaar optreedt met zijn Johan Strauss Orkest is zijn populariteit bepaald niet tanende.Beeld anp

Hoewel Rieu al 32 jaar optreedt met zijn Johan Strauss Orkest is zijn populariteit bepaald niet tanende. Naar eigen zeggen was 2018 zelfs zijn meest succesvolle jaar ooit. Rieu gaf 93 concerten op vijf continenten en verkocht 700 duizend kaartjes. Fun fact: om die negentig shows per jaar soepel te laten verlopen, heeft de organisatie de decorstukken, de kostuums én de instrumenten in viervoud aangeschaft om geen vertragingen op te lopen tijden het reizen.

De sfeer zat er in de uitverkochte Ziggo Dome goed in. Toen de hit Volare van Domenico Modugno werd ingezet, zong het publiek direct mee met het aanstekelijke refrein (Volare, woohoo...). Tulpen uit Amsterdam werd door ruim tienduizend man ten gehore gebracht. Maar er werd ook ademloos geluisterd naar de jonge sopraan Donij van Doorn, die een prachtige aria zong uit Verdi's opera Rigoletto. Tijdens haar solo klonken overal oh's en ah's door de zaal. Na afloop werd Van Doorn zonder aarzelen op een staande ovatie getrakteerd.

Danspassen
De zitplaatsen hielden de bezoekers bovendien niet tegen om een paar danspassen te wagen. Doorgewinterde fans sprongen middenin een nummer pardoes met de handen in de lucht op van hun stoel - een choreografie die bij het liedje bleek te horen. Tijdens een wals kregen meerdere stellen het op de heupen. Zij begonnen spontaan tussen de stoelen te zwieren.

Tel hier de de indrukwekkende baljurken van de orkestleden, een berg nepsneeuw én gratis zaklampjes voor ultieme sfeerverlichting bij op, en je kan maar één conclusie trekken. Rieus formule - klassieke muziek voor het grote publiek aantrekkelijk maken door niet alleen een concert maar vooral een feest te geven - kan nog jaren mee.

Adrian Grigorovici (32) uit Aken, Duitsland

De Roemeense Adrian Grigorovici is samen met zijn vriendin vanuit Aken naar Amsterdam gereden om Rieu live te zien.

De concertkaartjes kreeg hij van haar cadeau voor zijn 32ste verjaardag.

"Ik heb André Rieu een keer eerder gezien, in Budapest. Ik heb mijn vriendin heel vaak verteld hoe mooi dat was. Vandaar. In Roemenië zijn ook veel goede orkesten, maar die optredens zijn altijd zo stijf. Geef mij maar de vrolijke shows van André Rieu."

Adrian Grigorovici Beeld Eva Plevier
Adrian GrigoroviciBeeld Eva Plevier

Wil de Rijk (69) uit Duivendrecht

Hoewel de Ziggo Dome een paar minuutjes fietsen van haar huis in Duivendrecht af ligt, is Wil de Rijk lekker met de auto gekomen. Want naar een concert van André Rieu ga je niet zonder chique outfit en mooi geföhnd haar. "Ik ken deze muziek door mijn schoonmoeder. Zij heeft me een heleboel dvd's gegeven, die ik heel vaak kijk.

Door de muziek van André Rieu vergeet je je verdriet. Gisteren was ik nog op een crematie, nu ben ik weer blij. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet; deze muziek raakt me gewoon heel erg. Ik heb nu nog geen traantje gelaten, maar misschien gebeurt dat na de pauze nog."

Wil de Rijk Beeld Eva Plevier
Wil de RijkBeeld Eva Plevier

Inma Mariner (51) uit Keulen, Duitsland

Het kostte de Spaanse Inma Mariner zo'n drie uur om vanuit hun woonplaats Keulen naar Amsterdam te rijden. Hoewel ze al jaren fan is van André Rieu, is dit haar eerste concert. "Ik houd vooral van die mix van klassieke stukken en populaire liedjes." Dat de setlist soms misschien een beetje voorspelbaar is, met The Lonely Shephard, Hallelujah en uiteraard de Radetzkymars, ziet Mariner juist als een pre.

"Ze speelden alles wat ik wilde horen." Plannen voor een volgend concert zijn er al. "Het was prachtig, maar ik kon helaas niet alles wat André zei verstaan omdat ik geen Nederlands spreek. Dus de volgende keer ga ik in een land waar Engels, Duits of Spaans gesproken wordt."

Inma Mariner Beeld Eva Plevier
Inma MarinerBeeld Eva Plevier

Katumi IJspeerd (46) uit Emmeloord

"Toen ik in 2000 van Ghana naar Nederland verhuisde, en hier echt nét woonde, gaf mijn man mij een cd van André Rieu cadeau. Sindsdien ben ik groot fan van zijn muziek," zegt Katumi IJspeerd uit Emmeloord, die met haar zoon en dochter naar het concert is gekomen.

"Ik vind zijn romantische nummers geweldig. Het maakt niet uit welke taal je spreekt of uit welk land je komt, Rieus muziek geeft je altijd een verliefd gevoel. En ik ben sowieso een sucker for love." De pastelkleurige prinsessenjurken van de zangeressen en musici vallen ook zeer in de smaak bij IJspeerd, die zelf op hoge hakken is genomen en een glitterstola draagt. "Ik heb geprobeerd een beetje te matchen."

Katumi IJspeerd Beeld Eva Plevier
Katumi IJspeerdBeeld Eva Plevier
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden