Bakkerij Année in de Negen Straatjes vandaag voor het laatst open

Bakkerij Année begon bijna vijftig jaar geleden in de Runstraat met biologisch brood in Amsterdam. Na vandaag sluit de winkel zijn deuren.

De bakkerij in de Runstraat, links op de foto. Beeld Google Street View
De bakkerij in de Runstraat, links op de foto.Beeld Google Street View

'Het voelt vandaag wel een beetje als doodgaan,' zegt Leo Wiener (64), al sinds 1972 bij de beroemde bakkerswinkel betrokken en sinds 2000 de eigenaar van de bakkerij. 'Accepteren dat dingen eindig zijn is de meest moeilijke en essentiële les die je in het leven moet leren.'

Duizenden Amsterdamse kinderen groeiden op met het stevige brood, gemaakt van dezelfde stokoude desemcultuur waarmee Paul Année een halve eeuw geleden al werkte. Een hippiewinkel was het, zegt Wiener, en mensen kwamen van buiten de stad voor het biologische brood van de naamgever en oprichter, die in 1975 verongelukte.

Marqt en Vlaamsch Broodhuys
De bakkerij heeft de grote veranderingen in de Negen Straatjes niet overleefd. 'Er komen bijna alleen nog toeristen en dagjesmensen, en die kopen geen brood.' De concurrentie hielp ook niet mee: zelfs de Albert Heijn verkoopt nu biologisch brood, en dan is er Marqt, en het Vlaamsch Broodhuys. 'Brood zit ook in het verdomhoekje door al die koolhydraatarme diëten. Al die dingen bij elkaar... In 2013 ging het een klein beetje omlaag, en in 2014 doken de cijfers de afgrond in. Het ging niet geleidelijk, het was ineens mis.'

Er was nog even sprake van dat zoon Robin de zaak zou overnemen. 'Ik ben hier zowat opgegroeid, stond hier als kind al in alle vroegte croissantjes te vouwen. Ik heb er heel serieus over nagedacht, maar alles zou moeten worden veranderd. Ik werk met plezier in de verslavingszorg, en kon een vaste aanstelling krijgen. Dus ik besloot het niet te doen.'

Tweede zaak op de Bellamystraat
Wiener heeft zich inmiddels bij de sluiting neergelegd. 'Ik zou een paar jaar geleden nog hebben gezegd: Paul Année moet ­behouden blijven voor Amsterdam. Maar wat heeft Amsterdam gedaan om Paul Année te behouden? Hoe lang wil je doorgaan met zo veel tegenslag? Voor mijn klanten en mijn personeel vind ik het het ergst. Je wil iets altijd doorzetten, ook tegen heug en meug, omdat je er zo van houdt. Maar hoeveel kun je veranderen ­zonder dat je verandert wie je bent?'

In de Bellamystraat zit de tweede Paul Annéebakkerij, die in de jaren na de dood van ­Année van de zaak in de Runstraat werd gescheiden. Deze blijft wel open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden