Bakkerij Anne & Frank: Ongelukkig of smakeloos?

Een nieuwe bakkerij op de Raadhuisstraat, onder de voet van de Westertoren, noemt zichzelf: Anne & Frank. De letters zijn inmiddels van het winkelraam gehaald.

Bakkerij Anne & Frank Beeld Het Parool

Met plakletters staat de naam van de zaak groot op het etalageraam: 'Bakkerij Anne & Frank'. De toeristen die binnen zitten, is de naam niet opgevallen. Nu ze erop wordt gewezen, zegt een Engelse vrouw uit Londen: "Ze proberen een graantje mee te pikken van het hele gebeuren rondom Anne Frank." Of dat nu kies is of niet, daar wil ze op haar vakantie niet mee bezig zijn.

Ongemakkelijk
De dame achter de toonbank heeft het te druk om er iets over te zeggen. Maar binnen een minuut of vijf staat Ruben, de 'administrateur' in de zaak. Of de eigenaren wellicht zo heten als op het raam vermeld staat? Hij laat het woord liever over aan de eigenaar. "Anne of Frank belt je terug," zegt hij.

In de bakkerij, die sinds ruim een week open is en stroopwafels en Delfts blauwe prullaria verkoopt, zit een Italiaans gezin aan de croissantjes en koffie. "We waren net in het Anne Frankhuis en liepen hierbinnen voor een broodje," zegt de 15-jarige Giuseppe Vulduraro. "Die naam hebben we niet eens gezien." Zijn moeder snapt niet goed waarom voor deze naam is gekozen. Ze wordt er een beetje ongemakkelijk van.

Miljonair
Aly Shawer vindt de naam juist goed bij de zaak passen. "Ze zitten hier toch dichtbij het Anne Frankhuis..."

Roberto Barsoum, de eigenaar van de zaak, heeft de ophef op Twitter zojuist meegekregen. Toen zijn compagnon deze naam voorstelde, wees hij het in eerste instantie van de hand. "Ik was bang dat ik woede zou opwekken en dat men er boos om zou worden. Dat mensen zouden denken dat ik er een slaatje uit wilde slaan, dat het uit commercieel belang zou zijn."

Later besloot hij de naam toch te gebruiken. "Het is een goede naam, een teken van verzet. Ik vind het zelf geen misbruik van de naam Anne Frank. Het is bovendien zo'n klein winkeltje. Je wordt er echt geen miljonair van."

Antisemitisme
Op Twitter wordt gezegd: 'Gebrek aan fatsoen' en 'Sluiten, dit is zo laag.' En: 'Onfatsoenlijk en misselijkmakend', met een kotsend mannetje erbij.

Barsoum: "Ik vind antisemitisme verschrikkelijk. Ik wilde niemand pijn doen. We gaan de naam zo snel mogelijk veranderen. Morgen of overmorgen al. Ik heb het bedrijf van de plakletters al gebeld."

De reacties op Twitter vindt hij 'overdreven'. "Ik bedoelde het goed. Maar achteraf is de naam misschien ongelukkig gekozen. Als mensen zich beledigd voelen, wil ik me daarvoor verontschuldigen. Ze kunnen van me een croissantje krijgen."

De letters op het winkelraam zijn maandagmiddag verwijderd. Hoe zijn zaak straks gaat heten? "Misschien wel Het Verzet," zegt Barsoum die onder meer nog een bakkerij heeft op de Kalverstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden