Bakfietsmoeder meet ultrafijnstof tijdens fietstocht door stad

Hoe dichterbij, hoe ongezonder. Florien Hamer bevestigde meetapparatuur op haar bakfiets en reed een rondje door de stad. Van de resultaten schrok ze behoorlijk.

Marc Kruyswijk
Oudere snorscooters stoten veel ultrafijnstof uit. Beeld anp
Oudere snorscooters stoten veel ultrafijnstof uit.Beeld anp

Op de Sarphatistraat bereikte de ultrafijnstof een hoogtepunt. Op de beelden is te zien hoe de meter hoog uitslaat op het moment dat Hamer een lange rij wachtende auto's passeert. Wanneer ze afslaat de Weesperstraat op, daalt de ultrafijnstof opvallend genoeg weer.

Hamer reed een rondje door Amsterdam en hoewel ze zich bewust is van de hoeveelheid ultrafijnstof in de lucht, schrok ze toch van de uitkomst. "Fijnstof is onzichtbaar, dus je schuift je zorg al snel naar de achtergrond. Maar dit maakt wel heel inzichtelijk hoe aanwezig deze giftige stoffen zijn als je maar gewoon door de stad fietst."

Kanker
Hamer plaatste de beelden op Youtube. "Luchtvervuiling is, na roken, de grootste vermijdbare doodsoorzaak in Nederland. Ultrafijnstof dringt diep door in de longen, wordt opgenomen in het bloed en verspreidt zich door je lichaam. Het kan kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten veroorzaken."

Hamer nam bewust haar kinderen mee tijdens de fietstocht. "Dan zie je hoe dichtbij ultrafijnstof komt. Iedere keer als er een vrachtwagen langskomt, of een ouderwetse scooter, gaat de ultrafijnstof in de lucht omhoog."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden