Plus

Badr Hari: vooral in gevecht met zichzelf

Badr Hari (32) staat zaterdagavond in Oberhausen in de ring tegen Rico Verhoeven. Kan de Amsterdamse kickbokser met narcistische trekken zijn agressie beheersen? Een profiel.

In zijn autobiografie zegt Badr Hari: 'Ik grootheidswaanzin? Dat heb ik wel, ja. Beeld Alek/Lumen
In zijn autobiografie zegt Badr Hari: 'Ik grootheidswaanzin? Dat heb ik wel, ja.Beeld Alek/Lumen

Ik weet hoe Badr Hari huilt. Met lange, diepe uithalen en weinig tranen. Hij zat op een stoel, met het hoofd naar beneden. Toen hij was uitgehuild, belde hij z'n moeder. Hij zei dat het goed met hem ging, ondanks de nederlaag.

Het tafereel speelde zich meer dan dertien jaar geleden af in een kleedkamer van de Arena. Hari had net voor het eerst gevochten voor een groot ­publiek, in zijn eigen stad. Hij was achttien jaar en op het laatste moment opgetrommeld als invaller voor de voortvluchtige Melvin Manhoef. Hari verloor van Alexei Ignashov, een grootheid destijds.

Beetje bang
"Die spanning moet er toch uit," zei Hari's toenmalige trainer Thom Harinck in 2003 over de nederlaag voor meer dan tienduizend toeschouwers. "Wat denk je dat het betekent voor zo'n jonge jongen?"

Behalve de grote invloed van de publieke krenking stelde Harinck in een interview in 2013 nog iets interessants over de psyche van Hari.

"Het zijn niet de stoere jongens die komen kick­boksen," zei Harinck. "Het zijn de jongens die een beetje bang zijn." Slaan en schoppen is een manier om kwetsbaarheid te maskeren, zei ­Harinck, die meer dan zestig jaar ervaring heeft in de vechtsportwereld.

Weinig schuldgevoel
Hari's geestesgesteldheid is ook aan de orde gekomen in zijn rechtszaak, die nog steeds loopt. Voor een aantal zware mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven veroordeelde het gerechtshof hem tot twee jaar - waarvan tien maanden voorwaardelijk. Hari is in cassatie ­gegaan bij de Hoge Raad.

Uit de psychologische rapportage van justitie blijkt dat de kickbokser opvliegend kan zijn, een gebrekkig vermogen heeft om kwetsbaarheid te tonen, weinig empathie heeft voor z'n slachtoffers en weinig schuldgevoel ervaart.

Hari heeft geen stoornis, maar wel een persoonlijkheid met narcistische trekken, is de conclusie. Mensen met zo'n psychologisch profiel ­gebruiken vaak anderen voor het vergroten van hun eigenwaarde en blazen hun zelfbeeld op tot ­groteske proporties.

"Ik grootheidswaanzin?" vraagt Hari zich af in zijn autobiografie Mijn verhaal uit 2013. "Dat heb ik wel, ja." Ter illustratie schrijft hij over zichzelf in het voorwoord dat 'deze jongen écht van een andere planeet komt'.

Ongecontroleerde agressie
Die arrogante houding spreidde Hari ook tentoon in de aanloop naar het gevecht van vanavond met Rico Verhoeven. Het is zijn eerste ­serieuze gevecht in jaren, maar op een pers­bijeenkomst in november deed Hari alsof hij al een decennium onbedreigd aan de top staat. Hij liep weg bij het klassieke fotomoment waarop hij Verhoeven in de ogen hoorde te staren en veroorzaakte het zoveelste relletje van zijn loopbaan bij een persconferentie.

Waar komt die hooghartige, ongenaakbare houding vandaan? Hari, zoon van een jonge moeder die is afgekeurd als schoonmaker en een oudere vader die bij de plantsoenendienst werkte, zal voor een deel gevormd zijn door de vechtsportwereld, die dominant gedrag beloont en kwetsbaarheid straft. Maar die wereld heeft hij zelf ook opgezocht.

Het is een interessante kwestie of Hari's groteske zelfbeeld en gewelddadige gedrag tevens worden gevoed door psychoactieve middelen. Alcohol, met name champagne en wodka, drinkt hij soms in overvloed, zo schrijft Hari in zijn autobiografie.

In de ongeautoriseerde ­biografie van Jens Olde Kalter - Badr, de harde werkelijkheid achter Badr Hari - staat dat hij ook anabole steroïden heeft gebruikt. Dat zorgt voor hogere testosteronniveaus, die overmatig zelfvertrouwen en ongecontroleerde agressie in de hand werken, zo stelt endocrinoloog Pim de Ronde van het Kennemer Gasthuis.

Frêle bouw
Anabole steroïden kunnen tevens een verklaring vormen voor de metamorfose die Hari's ­lichaam heeft ondergaan. Van origine heeft hij een frêle bouw, maar inmiddels is hij buitengewoon gespierd. Voor het gevecht met Verhoeven is hij in relatief korte tijd aanzienlijk sterker geworden. Zelf schrijft hij dat toe aan hard trainen en goed eten.

Hari heeft nooit positief getest. Zijn advocaat Bénédicte Ficq bevestigde wel aan het tv-programma Reporter dat de politie in 2012 het anabole steroïde Anapolon en het begeleidende middel Tamoxifen had gevonden in het appartement van Hari. Een derde persoon heeft echter verklaard dat die middelen van hem waren en niet van Hari.

Hari heeft problemen om zijn agressie te beteugelen, in cafés en in de ring. Hij werd twee keer gediskwalificeerd omdat hij doorvocht na interventie van de scheidsrechter. 'Dan neemt de oermens het van me over,' verklaart hij in zijn autobiografie. 'Het gaat om overleven.'

Mike Tyson
In de ring over de schreef gaan deed hij niet ­alleen als professionele vechter. In zijn tiener­jaren beet hij ooit een tegenstander in de schouder. Op dat vlak vertoont Hari een gelijkenis met de door hem bewonderde Mike Tyson, die ooit Evander Holyfield beet tijdens een bokspartij.

Elke vechter is bang voor een gevecht, zei Tyson ooit. Het is de emotie die de mens krijgt als hij fysiek wordt bedreigd. "Angst kan een vechters beste vriend zijn of zijn grootste vijand," ­aldus Tyson. "Angst is als vuur. Als je het kunt controleren, kun je ermee koken, je huis ermee verwarmen. Als je het niet kunt controleren, zal alles afbranden en vernietigt het je."

Het gevecht tussen Hari en Verhoeven gaat over drie ronden. Dat is kort, want de meeste gevechten duren vijf ronden. In die korte tijd zal Hari op jacht gaan naar een snelle knock-out. Wat hij na een lange periode van inactiviteit aan conditie tekortkomt, wil hij compenseren met kracht en agressie.

De grote vraag is of Hari zijn agressie kan ­beheersen. Een diskwalificatie ligt altijd op de loer. Maar misschien kan Hari die wel beter verhapstukken dan een nederlaag.

Bad boy Hari vs good guy Verhoeven

Het wordt het gevecht van de eeuw genoemd: de partij van zaterdagavond in het Duitse Oberhausen tussen kickboksers Badr Hari (32) en Rico Verhoeven (27). Het is de bad boy tegen de good guy.

Hari heeft door zijn gevechten - hij won zo'n negentig procent van zijn wedstrijden op knock-out - een haast mythische status in de vechtsport.

Hij versloeg in de K1 grote vechters als Sem Schilt en Peter Aerts in hun hoogtijdagen. Toen de K1-organisatie ermee ophield, deed de geboren Amsterdammer een stap terug: hij kon zich moeilijk motiveren voor weinig aansprekende opponenten.

In de tussentijd kwam vechtsportorganisatie Glory op, met Verhoeven als absolute kampioen bij de zwaargewichten. De Brabander krijgt veel waardering, maar fans vroegen zich ook af hoe hij het zou doen tegen Hari. Daardoor kreeg het gevecht het predicaat old school tegen de new school.

Wil je de wedstrijd in gezelschap kijken? In deze Amsterdamse café's wordt hij zaterdagavond live uitgezonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden