Update

Badr Hari: 'Ik vind dat ik goed ben vooruit gegaan'

Op de eerste dag van het hoger beroep in zijn strafzaak over grof (uitgaans)geweld snelde het gerechtshof in grote vaart door de dossiers tegen Badr Hari. De topvechter vond het best. Hij wil van zijn verleden af.

Paul Vugts
Badr Hari arriveert samen met zijn advocate Benedicte Ficq bij het Paleis van Justitie. Beeld ANP
Badr Hari arriveert samen met zijn advocate Benedicte Ficq bij het Paleis van Justitie.Beeld ANP

Badr Hari (Amsterdam, 1984) is terug in de ring en daar wil hij alle aandacht voor. Hij wil af van al die geweldszaken die hem nu al jaren achtervolgen. Laat hem zijn gebeterde leven leiden, was de kern van wat hij tussen het zwijgen door nog wél wilde zeggen op de openingsdag van het hoger beroep over het brute geweld waaraan hij zich met name in het Amsterdamse uitgaansleven zou hebben bezondigd.

Hoewel het hof in juni nog had aangenomen dat hij vanwege trieste familie-omstandigheden niet terecht kon staan, vocht hij op 22 augustus een wedstrijd in het Tsjetsjenië van de gewelddadige dictator Ramzan Kadyrov, die Hari tot zijn goede vrienden rekent. Hij versloeg de Rotterdammer Ismaël Londt door een technische knock-out in de derde ronde. Hij brak zijn neus, dat wel, maar won. Komend weekeinde hoopt Hari in Marokko opnieuw in de ring te staan.

De strafzaak waarin de rechtbank hem voor vijf van de zeven geweldszaken heeft veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk, plus een geldboete van 750 euro, zit hem maar dwars, zo straalde Hari ook gisteren weer uit in het gerechtshof. Nee, hij wilde ook nu niet over alle verdenkingen en bewijsmiddelen uitweiden, want de media zouden zijn woorden toch weer uit de verbanden rukken en verdraaien. Over zijn privéleven spreekt hij in de rechtszaal evenmin graag.

Weinig empathie voor slachtoffers
Uit psychologische onderzoeken is tijdens de rechtszaak opgemaakt dat Hari 'weinig empathie' voelt voor zijn slachtoffers; dat hij 'niet de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen' en dat hij soms lastig kan omgaan met de druk van alle roem en aandacht - en het gebrek aan tegenspraak in zijn omgeving. Hij heeft inmiddels 'heel veel goede gesprekken gevoerd' met een psycholoog die hem helpt van fouten te leren en driften te beheersen en hij is drie jaar na de laatste hem verweten zware mishandeling (van zakenman Koen Everink op dancefeest Sensation) veranderd. 'Ik ben vader, de gesprekken hebben me goed gedaan, ik leer daar nog steeds van en ik vind dat ik goed vooruit ben gegaan.'

Dat was het wel. 'Ik ben heel voorzichtig met mededelingen over mijn privéleven. Alles wordt door de mensen hier achter mij (de pers) in verschillende woorden opgeschreven en als het op internet staat, gaat het er nooit meer af. Als mijn kind straks twaalf jaar is, moet het dat allemaal lezen.'

Zevenmijlslaarzen door dossier
Zonder inmenging van de verdachten (medeverdachte Ferhat Y. was niet gekomen) doorliep het gerechtshof het dossier over de meest besproken mishandeling op Sensation met zevenmijlslaarzen in exact een uur. De stukken over de (zware) mishandelingen in Club Air (van eigenaar Jeroen van den Berg plus een zakenpartner), de 'kleine Cooldown', club Blinq en de Jimmy Woo namen elk nog minder tijd in beslag. In geen van de zaken hebben justitie of verdediging wezenlijk nieuwe inzichten te presenteren, dus dat schoot op.

Koen Everink doet verhaal
Wel nieuw: Koen Everink, die op Sensation zwaar gewond raakte door harde klappen en wiens voet na een schop haaks op zijn onderbeen was komen te staan, is van plan het hof morgen in persoon te komen vertellen welk leed het gebeurde hem heeft berokkend.

Daarna volgt het requisitoir met de strafeis tot besluit, vrijdag houden advocaten Bénédicte Ficq en Christan Flokstra hun pleidooien.

Hari's laatste woord zal weer heel kort zijn. De uitspraak is voorzien op 29 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden