Badr Hari hoort vandaag in hoger beroep zijn vonnis

Zelf wil Badr Hari vooral graag verder met zijn leven en eindelijk de rechtszaak over de serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaanscircuit achter zich laten. Vanmiddag hoort hij in het Amsterdamse gerechtshof het vonnis in hoger beroep.

Hari en zijn advocate Benedicte Ficq eerder deze week Beeld anp
Hari en zijn advocate Benedicte Ficq eerder deze weekBeeld anp

Centraal staat de rol van de 30-jarige Badr Hari bij de (zware) mishandelingen in de Amsterdam Arena (van zakenman Koen Everink), Club Air (van eigenaar Jeroen van den Berg en een zakenrelatie), De Kleine Cooldown (van de stiefbroer van een ex-vriendin van Hari), in de Jimmy Woo (een ordinaire vechtpartij) en bij Club Blinq (van een portier).

Koen Everink
De rechtbank veroordeelde Hari in februari 2014 tot anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een boete van 750 euro voor vijf van de zeven geweldszaken. In hoger beroep staat Hari terecht voor zes mishandelingen. Voor het eerst sprak ook Koen Everink, die tijdens het feest Sensation in een skybox in de Arena zo zwaar werd mishandeld dat hij nog altijd niet kan voetballen. Hij werd getrapt met de kracht van een paard, zo rekende het NFI voor.

Everink richtte zich tijdens een zitting rechtstreeks tot Hari en diens medeverdachte Ferhat Y. : 'Ik heb een boodschap voor jullie. Met de wetenschap van wat jullie mij hebben aangedaan kunnen jullie onmogelijk blij zijn met jezelf. Vertel de waarheid, maak excuus en laat het recht zegevieren.' Hari ging in op Everink's woorden: 'Ik wil echt zeggen dat het mij spijt. Het had nooit mogen gebeuren en dag meen ik oprecht. Mijn excuses.'

Patroon
Bij de rechtbank had het Openbaar Ministerie (OM) nog vier jaar cel geëist, in hoger beroep werd de eis verlaagd naar drie jaar cel, omdat voorbedachte rade bij de mishandelingen niet te bewijzen viel. De advocaat-generaal sprak in zijn requisitoir van 'een patroon.' 'Als iets hem niet zint, is er direct sprake van escalatie. Dan haalt hij uit en als verdachte uithaalt, vallen er gewonden.' Hari vertelde het Hof dat hij is veranderd, sinds die mishandeling in de Arena: 'Ik ben vader geworden, de gesprekken met een psycholoog hebben me goed gedaan, ik leer daar nog steeds van en ik vind dat ik goed vooruit ben gegaan.'

Volgens zijn advocaten Bénédicte Ficq en Christian Flokstra heeft het OM zich laten meeslepen door de enorme media-aandacht voor de zaak. 'Er is geen gruwelijke moord gepleegd. Maar dat het OM zich heeft laten meeslepen is duidelijk in zichtbare excessen als de ordners vol met tapverslagen.' De verdediging vindt dat Hari's recht op een eerlijk proces is geschaad.

Ficq en Flokstra legden kort na de laatste zitting bij het Hof de verdediging van Hari 'om principiële redenen' neer. Hari had zijn advocaten verteld in Marrakech te moeten vechten op een kickboksgala, wat zijn advocaten vervolgens voorhielden aan het Hof in een poging hem op vrije voeten te houden. Kort na de zitting bleek echter dat Hari niet van plan was werkelijk te gaan vechten op het toernooi. Later werd Hari toch weer in genade aangenomen door zijn advocaten.

Ramzan Kadyrov
In juni werd het hoger beroep uitgesteld toen Hari vanwege 'trieste familieomstandigheden' niet terecht kon staan. Hij dook niet veel later op in de ring in Grozny, tijdens een vechtsportgala georganiseerd door de Tsjetsjeense dictator Ramzan Kadyrov, die door Hari als vriend wordt beschouwd.

Hari wil verder met zijn leven. Een (lange) celstraf zou funest kunnen zijn voor zijn vechtsportcarriere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden