Plus

Badmeester moet altijd alert zijn: 'Het kan achter je rug gebeuren'

Nu de buitenbaden weer volstromen, krijgen ook de badmeesters het druk. Uit onderzoek van de vakbond blijkt dat ze door het lange staan en de hitte het overzicht soms even kwijt zijn.

Badmeester Adil Benomar: 'Met dit weer moet je blijven drinken' Beeld Carly Wollaert
Badmeester Adil Benomar: 'Met dit weer moet je blijven drinken'Beeld Carly Wollaert

Het Noorderparkbad puilt bijna uit van de spelende kinderen en maar liefst vijf badmeesters staan paraat.

Vanaf hun stoelen en een wacht­torentje kijken ze van bovenaf over de zwembaden uit. En toch, de pierenbadjes liggen wat buiten hun blikveld. Als daar iets misgaat, kan het zomaar even duren voordat dat in het oog valt.

Een zwembadwijsheid: pas bij de derde dag mooi weer wordt het écht druk. "Dan is iedereen klaar met de hitte in de stad. Dan moeten ze afkoelen," zegt Jessica Wuthrich van zwembad De Meerkamp in Amstelveen. "Dus dat het druk gaat worden, zien we meestal wel aankomen. Maar af en toe komt het onverwacht. En dan sta je daar..."

"Om op drukke dagen alles te overzien zijn hier eigenlijk twee mensen nodig. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms zijn we aangewezen op studenten."

Het binnenbad blijft ook open, dus De Meerkamp heeft bij mooi weer meteen meer badmeesters nodig. En die zijn niet zomaar voorhanden. "Het is een prachtig vak, maar jongeren kunnen in de horeca vaak meer verdienen."

Sloterplas
Wuthrich herkent dan ook meteen de conclusie die vakbond FNV onlangs trok uit een enquête onder 330 zwembadmedewerkers. Hun bekruipt soms het gevoel dat de veiligheid beter kan. Omdat nieuwe collega's soms nauwelijks ingewerkt worden. Omdat ze vaak uren achtereen moeten staan in een drukkende hitte. Omdat ze geen korte pauzes kunnen nemen.

En zelfs ervaren badmeesters zien hun gedachten dan even afdwalen. "Soms merk je dat je even niet meer zo scherp bent," zegt Wuthrich. "Niet het eerste uur, niet na anderhalf uur, maar daarna."

Dat drie badmeesters een taakstraf kregen na de verdrinking in 2015 van een Syrisch meisje in Rhenen, heeft er ingehakt bij de hele beroepsgroep.

Ook in het Sloterparkbad noemen ze uit zichzelf de rechtszaak. "We zijn er voortdurend mee bezig om scherp en voorbereid te zijn," zegt ­manager Marco van Leeuwen.

Tot twee keer toe kregen oudere zwemmers onlangs een hart-stilstand. "Dat er een keer een zwemmer in de problemen komt, is een kwestie van tijd met 450.000 bezoekers per jaar in het zwembad."

Het wordt de badmeester ook niet makkelijk gemaakt. Vorig jaar nog moest een Bulgaars jongetje gereanimeerd worden toen hij ongemerkt was weggelopen bij zijn ouders die aan het picknicken waren op de ligweide langs de Sloterplas. Hij had zijn zwembandjes afgedaan en moest uit het binnenbad worden gered. De schrik vliegt de betrokken badmeesters nog steeds wel­eens naar de keel: dat was op het nippertje.

Een beetje sloom
"Het is best een uitdaging: scherp naar het bad kijken en met de mensen praten," zegt Van Leeuwen. Groepjes opgeschoten jongeren moeten teruggefloten worden, net als jonge ouders die vinden dat hun kinderen geen zwembandjes om hoeven. "We zijn ook nog gastheer."

Badmeester Robina Buffing: "Als je iemand aanspreekt, kan er zo iets achter je rug gebeuren." Ze herkent ook wel dat het lange staan uitputtend kan zijn. "Als je niet oppast, word je een beetje sloom. Het is ook een kwestie van wennen. En van goed eten voordat je gaat werken."

Om de scherpte erin te houden, wisselt het zwembadpersoneel in het Sloterparkbad elke twintig minuten van positie. Vooral binnen rond het recreatiebad is het lawaaiig, vochtig en warm. Daarom rouleren de badmeesters, zodat ze vanzelf weer even langs het overzichtelijke wedstrijdbad staan. Of buiten.

"Zo draaien we steeds door en kunnen we even opfrissen en afkoelen," zegt badmeester Adil Benomar. Maar met deze mooie temperaturen heeft het buitenbad ook zijn eigen beproevingen. "Blijven drinken," wijst Benomar naar de stralende zon. "Met dit weer moet je blijven drinken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden