Badhuis dreigt kopje onder te gaan

AMSTERDAM - Het laatste openbare badhuis in Nederland staat op het punt failliet te gaan. Badhuis Da Costa aan de Da Costakade heeft al zes maanden geen geld meer en niemand lijkt zich erom te bekommeren.Voorzitter Bryan Schokking van de stichting badhuis en sauna Da Costa heeft via diverse wegen geprobeerd hulp in te schakelen. Tot dusver zonder resultaat. ''Het vreemdste vind ik nog dat onze woningcorporatie, De Key, weigert met ons om de tafel te zitten,'' aldus Schokking.

Schokking wilde twee maanden geleden al een gesprek met De Key over de mogelijkheden het badhuis te redden. Het enige wat hij kreeg, was een huurverhoging, met terugwerkende kracht tot april. Voor een gesprek zag de Key geen noodzaak.

In een reactie zegt woonstichting De Key dat zij volgende week contact zal zoeken met stadsdeel Oud-West en de voorzitter van de stichting Da Costa om hier zo goed mogelijk uit te komen. De Key wijst erop dat het badhuis zelf getekend heeft voor de huurverhoging.

Schokking zegt dat het oude bestuur in 2005 door het stadsdeel gedwongen werd met een woningcorporatie in zee te gaan. Het alternatief was sluiting van het badhuis.

Een verzoek om subsidie is afgewezen, maar Schokking hoopt in het gesprek met het stadsdeel alsnog iets te regelen. ''Men moet de maatschappelijke functie van onze stichting niet onderschatten. Zowel voor de vrijwilligers als de daklozen die hier komen, is het badhuis een onmisbaar deel van hun leven.''Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden