Baden vol ijsblokjes tegen oververhitting bij Damloop

De organisatie van de Dam tot Damloop gaat drie koelbaden gevuld met ijsklontjes neerzetten, waar deelnemers die oververhit raken in gedompeld kunnen worden.

Het Parool
null Beeld Le Champion
Beeld Le Champion

De koelbaden krijgen een plek kort voor de finish en net na de finish, omdat hier de meeste deelnemers worden getroffen door hitteproblemen.

De koelmethode is afgekeken van de Verenigde Staten. Daar worden bij grote sportevenementen al langer baden vol ijs ingezet. De koelbaden zouden de is de meest effectieve methode zijn om de lichaamstemperatuur te verlagen, omdat hiermee het grootste lichaamsoppervlak in contact komt met een koudere omgeving, wat de warmteafgifte bevordert.

Onderschat
Organisator Le Champion, heeft met een groep sport-, gezondheids- en onderzoeksorganisaties, Radboud University Medical Center en UvA-HvA de handen ineen geslagen om hitteproblemen tijdens hardloopevenementen aan te pakken. De risico's worden volgens de partijen vaak nog onderschat.

Er is door de organisaties een voorlichtingsvideo gemaakt om deelnemers aan hardloopevenementen en toeschouwers bewust te maken van de risico's. De video wordt via de kanalen van de betrokken partijen bij zoveel mogelijk lopers onder de aandacht gebracht.

Lees ook: Inschrijfdata Dam tot Damloop bekend

Mee met de bezemwagen van de Dam tot Damloop

"Oh, gelukkig, er zitten meer mensen in de bus," zegt een man die met knalrood hoofd puffend de bezemwagen binnenkomt. Soms zijn er blessures, een ander kreeg een astma-aanval. Tijdens de vorige Dam tot Damloop belandden vijftig mensen in de zogeheten bezemwagen - en Het Parool reed mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden