Plus

Bad boy Vajiralongkorn zit nu echt op de troon in Thailand

Thailand maakt zich op voor een bijzondere kroning. Na zijn gerespecteerde vader Bhumibol wordt de losbandige kroonprins Vajiralongkorn het nieuwe uithangbord van de natie.

Rama X trouwde eerder deze week met Suthida Tidjaj, en benoemde haar daarna tot koningin.Beeld Reuters

Het zijn feestdagen voor de volgers van Aziatische vorstenhuizen. Terwijl in Japan een keizer ging en weer aantrad, krijgt Thailand zaterdag dan eindelijk een nieuwe koning. De plechtigheden beginnen voor de kroning van Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (66), ook wel koning Vajiralongkorn genoemd of, nog makkelijker, Rama X.

De spraakmakende zoon van koning Bhumibol zit al sinds 2016 op de troon, maar het kwam nog niet tot een officiële kroning. Formeel omdat de sterren nog niet zo gunstig stonden en Vajiralongkorn nog altijd aan het rouwen was om de dood van zijn vader – die zich overigens kapot schaamde voor het gedrag van zijn enige zoon. Maar volgens ingewijden ook omdat de nieuwe vorst moest begrijpen dat enig koninklijk gedrag wel past bij zijn functie.

Geen kwaad woord

De vorige Thaise koning werd geprezen door zijn gelijken en zijn onderdanen. Hij was geliefd. Bhumibol had in eigen land de status van halfgod en zijn begrafenis werd een tranendal. Als er al iets negatiefs te melden was over de vorst, dan hoorde niemand dat. 

Majesteitsschennis wordt in Thailand namelijk extreem streng aangepakt. Een student die ooit een kritisch portret van de BBC doorplaatste op zijn Facebookpagina, kreeg prompt vijf jaar cel. Die straf werd gehalveerd omdat de dader op dringend advies van zijn ouders schuld bekende en letterlijk op de knieën ging. De laatste vijf jaar zouden in Thailand meer dan 120 mensen zijn veroordeeld. Half Nederland zou in de cel belanden als hier maar een tiende van de Thaise regels golden.

Dat gaat nog wat worden met Vajiralongkorn. Zijn privéleven mag niet worden besproken en ook dit verhaal zou nooit door de Thaise censuur komen. Het zegt genoeg dat velen in het land veel liever de zus van de koning op de troon hadden gezien. Zij heeft wél de gewenste kwaliteiten, alleen één nadeel: ze is vrouw.

In de gespecialiseerde pers zijn wel-eens uitspattingen te vinden van koningskinderen, maar weinigen maakten het zo bont als de op zijn minst excentrieke Vajiralongkorn.

Lievelingspoedel

Waar koning Willem-Alexander ooit een Heinekenvlag hees in zijn studietijd, benoemde de Thaise kroonprins doodleuk zijn lievelingspoedel, Foo Foo, tot luchtmaarschalk. Hij liet een bijbehorend uniform op maat maken. Toen het hondje zijn laatste adem uitblies, gelastte Vajiralongkorn vier dagen van nationale rouw. Boeddhistische monniken moesten bidden alsof er een belangrijk mens was heengegaan.

In Bangkok werd vorige week ­opnieuw geoefend voor de kroningsprocessie, waarvoor de koning door militairen naar de verschillende ceremoniële locaties wordt gedragen. In de stad zijn ook beeltenissen opgehangen van de vorst, die poseert in passende gewaden. Wel even wat anders dan de witte tanktopjes of afgezakte jeans waarin de royaal met neptatoeages opgevrolijkte kroonprins werd gefotografeerd.

Feit is dat de aanstaande koning het ervan heeft genomen. Hij bezocht dure Engelse scholen en voltooide de militaire academie van Australië. Ook deze koning kan een vliegtuig besturen. Hij koos als vierde vrouw een stewardess van Thai Airways. In zijn koninkrijk werd dat overigens pas gisteren bekendgemaakt. En ook dat Suthida Tidjai (40) per direct koningin van Thailand is geworden.

Opmerkelijk, zo vlak voor een kroning, maar niet gek in het leven van Vajiralongkorn. Hij had zijn geliefde een paar jaar geleden al aangesteld als vicecommandant van zijn lijfwacht. In 2016 promoveerde hij haar tot generaal.

Favoriet bij BILD

Het huwelijk met Suthida is dus Vajiralongkorns vierde. Hij trouwde in 1977 met zijn nichtje Soamsawali, een huwelijk dat was gearrangeerd door koningin Sirikit. Al voor de bruiloft had de toenmalige kroonprins een verhouding met Sujarinee Vivacharawongse. In 1991 werd de scheiding uitgesproken en in 1994 huwde Vajiralongkorn zijn maîtresse, de actrice Sujarinee, bij wie hij toen al vijf kinderen had. Dat huwelijk duurde tot 1996. In 2001 trouwde Vajiralongkorn met zijn derde vrouw Srirasmi, maar dat huwelijk werd in 2014 ontbonden voor Suthida Tidjai, de nieuwe Thaise koningin.

De Thaise koning kwam tot voor kort vaak in Beieren. Hij was ook populair bij het Duitse schandaalblad Bild, dat hem menigmaal in verrassende poses vastlegde, al dan niet samen met een schaars geklede vriendin. In 2011 werd de prinselijke Boeing 737 in beslag genomen op het vliegveld van München, omdat een schuldeiser van Vajiralongkorn 36 miljoen euro vorderde. Dat bedrag werd betaald door de Thaise regering.

Heldenverering

De vraag is of de strapatsen van de koning niet op den duur de positie van de monarchie zullen aantasten. Formele macht heeft hij niet, maar naar zijn gerespecteerde vader werd geluisterd. Opmerkelijk is dat de Thaise premier Prayut Chan-o-cha vorig jaar liet weten dat de met geld smijtende playboy die koning moest worden, ‘geen dure plechtigheid wilde’. Vanwege de traditie zou het tweedaagse feest niettemin tientallen miljoenen kosten.

Inmiddels is de verkoop van T-shirts, herdenkingsmokken en andere koninklijke prullaria begonnen. De Thaise media zijn volgens traditie bezig met gefantaseerde heldenverering. Bad Boy Vajirlongkorn heeft gewoon niet bestaan, is de tendens. Hij zal regeren in de lijn van zijn gerespecteerde vader en weet zich al een lieveling van de goden. En wie daaraan twijfelt, pleegt majesteitsschennis en kan gaan brommen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden