Plus

Back to the future: de gadgets die het niet haalden

Techredacteur Herman Stil vond een twintig jaar oude Philipspresentatie terug over wat dé gadgets van vandaag zouden zijn. Zijn verslag van een dag als de wereld zo was geworden als in 1997 werd voorspeld.

Herman Stil
Enhanced jewelry Beeld Philips
Enhanced jewelryBeeld Philips

Mijn Hot Badge slaat aan. Het als een winegumdropje vormgegeven speldje, een communicator voor de korte afstand, bevat al mijn persoonlijke voorkeuren. En blijkbaar is er een drager van een Hot Badge in de buurt met dezelfde interesses als ik.

Ik rol mijn broadsheetgrote Electronic Journal op, een flexibele e-reader waarop ik net de krant las. Ik trek het flexibele schermpje uit mijn Velo Devilhandcomputer om bij Mystic East, een site vol astrologie en tarotkaarten, te kijken hoe het met mijn sterrenbeeld staat op het gebied van nieuwe relaties.

Magic Pen Beeld Philips
Magic PenBeeld Philips

Helaas. Mijn online agent geeft aan dat er een videogesprek binnenkomt. Gelukkig heb ik in de Make-Up Box van mijn Velo een virtueel personage aangemaakt die ongehinderd contact zal maken.

Maar eerst zet ik met de knoppen in de mouw van mijn Chip Shirt de muziek uit die op de geheugenchips van dit kledingstuk is opgeslagen en haal de Enhanced Jewelry, kunstig vormgegeven dopjes, uit mijn oren om vervolgens op mijn Videophone Watch het gesprek aan te nemen.

Ik pak mijn Magic Pen, een gewone pen die alle schrijfsels in zijn geheugen opslaat, om een virtuele aantekening van het gesprek te maken. Die zal ik straks thuis, via mijn Digitale Inktpot, in mijn Home Control thuiscomputer laden.'

Digitale Samaritaan

De voorspellers uit 1996 misten in hun vooruitblik echter dat Philips twintig jaar later geen elektronicaconcern meer is dat computers, telefoons en consumentenelektronica maakt, maar een bedrijf dat zich bijna geheel focust op de medische markt. Wellicht is de Digitale Samaritaan iets voor de huidige Philipstopman Frans van Houten; een ziekenhuissysteem van patiëntendossier, behandelcentrum en gezondheidsbewaker ineen. Of anders de Home Medical Box: een ‘interactieve medische encyclopedie’, met een draadloze stethoscoop, thermometer en hartslagmeter die – als nodig – direct contact kan zoeken met de huisarts.

Het is februari 1997. In het voormalig planetarium aan de Gaasperplas presenteert Philips de toekomst. De bedoeling is vooral een hedendaags product aan te prijzen: een computer die in de binnenzak past.

Maar het is niet de lang in de vergetelheid geraakte Velo-1 handcomputer die de aandacht trekt, maar de concepten die Philips heeft neergelegd om de toekomst van deze wereldvinding te duiden. Letterlijk neergelegd: van alle vindingen zijn dummy's gemaakt, sommige zelfs werkend. Zoals de Velo Solo, een communicatieoplossing die binnen drie jaar op de markt komt. Het heeft een kleurenaanraakscherm, 'applicaties', en gps wijst de weg.

Als het Philips uit de tijd van topman Cor Boonstra en slogan Let's make things better die belofte had waargemaakt, had het bedrijf als één van de eerste een smartphone uitgebracht.

De toekomstvisie, Vision of the Future, is het resultaat van een serie sessies met techneuten, ontwerpers en futurologen, bedoeld om de route naar de komende decennia voor het elektronicaconcern uit te stippelen. De resultaten zijn even daarvoor gepresenteerd in het Evoluon in Eindhoven.

Niet alleen de smartphone wordt correct voorspeld. Ook de virtualrealitybril - die pas dit jaar op doorbreken staat - de smartwatch en 'het pingpongbatje' met bewegingssensoren, waarmee virtueel kan worden getennist zoals op de Nintendo Wii, voorziet het bedrijf.

De geschetste Display Glasses ('die normaal zien combineren met een geprojecteerde laag informatie') lezen als een beschrijving van de geflopte Google Glass uit 2014. En aan de New Wallet, waarin ale bankpasjes en ID-kaarten digitaal zijn opgeslagen, wordt nog altijd gewerkt.

Net zo goed voorspelt Philips anno 1996 dat de telefooncel op straat zal worden vervangen door een 'multimedia­kiosk' - waar in alle rust geïnternet kan worden - en de komst van 'Data Zones', straten waar draadloos internet beschikbaar is. En wat te denken van de Video Postcard, waarop videoboodschappen kunnen worden opgenomen die vervolgens met de reguliere briefpost moeten worden verstuurd?

Expert Chef
Thuisgekomen zet ik het Levende Behang aan. Het journaal, afgestemd op mijn persoonlijke smaak, en een rustgevend kleurenpatroon vullen de muren. Ik pas de kleuren meteen aan met de op een glazen bol lijkende Heart Control, waarmee ik alle elektronische functies thuis kan bedienen zoals licht, alarm en de temperatuur.

Ik loop naar de keuken en vraag de interactieve Expert Chef wat ik kan bereiden met de levensmiddelen in huis. Helaas zijn de tomaten rot, maar mijn Intelligente Vuilnisbak zorgt er automatisch voor dat ze bij het gft-afval terechtkomen, na eerst te zijn gedroogd, samengeperst en in compostkorrels gedrukt. De Expert Chef heeft ondertussen al online nieuwe tomaten besteld.

Ik plof neer op bed en kijk op mijn pluizige, draadloze Kussenbeeldscherm naar de aantekeningen van mijn Magic Pen. Op de kleurige Oplaad Vloertegels - welk apparaat je er ook opzet, de batterij wordt opgeladen - rolt een van de Ludieke Robots van mijn jongste zoon naar me toe: het digitale huisdier dat zelfstandig zijn weg vindt in huis. Ik wuif hem weg, waarna het stekelige bolletje in een hoekje gaat zitten mokken.

Ondertussen staat de Interactieve Wereldbol te brommen: het weerbericht is net geüpdatet; ik zie de wolken over Nederland trekken. Zuchtend sta ik op, ga naar de wc in de badkamer en word, voordat ik het doorheb, door de badkamervloer gewogen. Ik trek de interactieve scheerspiegel uit om het resultaat te zien die meteen ook maar mijn bloeddruk en hartslag meet. De ingebouwde vergrootcamera voor 'lichaamsinspectie' laat ik maar even voor wat hij is.

Lees ook de andere delen van de serie Toekomstige stad:
'Het wordt tijd dat Amsterdam rechtop gaat staan' [+]
Hoe praten we in de toekomst met elkaar? [+]
De toeristische druk verlichten? Leg nieuwe straten aan [+]
De haven van 2056: Een walhalla voor recycling

Dit is het zevende deel uit een serie over de toekomst van de stad, naar aanleiding van de tentoonstelling Volksvlijt, vanaf 12 april in de OBA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden